عنوان : ( بررسی نوسانات نرخ ارز بر صادرات و ارزش افزوده صنایع غذایی ایران (کاربرد الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری) )
نویسندگان: محمدرضا کهنسال , مهدی محمودی ,چکیده
زیرشاخه صنایع غذایی یکی از سودمندترین روشهای ارتباطاتی بین دو بخش صنعت و کشاورزی و پیشنیاز استراتژی صنعتی شدن و همچنین تأمینکننده امنیت غذایی در کشور است. مقاله حاضر اثر نوسانات نرخ ارز را بر صادرات صنایع غذایی ایران در چارچوب الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری برای دوره زمانی 1393-1350 مورد بررسی قرار میدهد. متغیرهای مورد بررسی شامل صادرات صنایع غذایی، نوسانات نرخ ارز، ارزش افزوده، نرخ تورم و رابطه مبادله ایران هستند. نتایج تحقیق نشان میدهد که آثار کوتاهمدت همزمان متغیرهای رابطه مبادله و نرخ تورم بهصورت منفی و متغیرهای ارزش افزوده و نوسانات نرخ ارز بهصورت مثبت با صادرات صنایع غذایی در ارتباط هستند. از طرفی نتایج بلندمدت بین متغیرها نشان داد که تمامی متغیرها در بلندمدت روابط مثبتی با صادرات صنایع غذایی دارند. براساس نتایج حاصل پیشنهاد میشود دولت، کنترل تورم و به تبع بهبود رابطه مبادله در دورههای کوتاهمدت را در دستور کار خود قرار دهد. همچنین نتایج بیانگر این است که نوسانات نرخ ارز فقط در دورههای کوتاهمدت (آغاز دوره) حجم صادرات را افزایش میدهد و در دورههای بعدی باعث میشود تا فعالیت صادرکنندگان کمتر از واردکنندگان شود و از حجم صادرات صنایع غذایی کاسته شود. از طرفی در بلندمدت با توجه به تأثیر مستقیم و مثبت نوسانات نرخ ارز بر صادرات صنایع غذایی و نقش این صنایع در توسعه و ایجاد ارزش افزوده؛ توسعه صادرات صنایع غذایی با تمرکز بر گسترش این صنایع و بهکارگیری صنایع تبدیلی و تکمیلی با فراوردههای محصولات کشاورزی جهت افزایش ماندگاری محصولات را میتوان پیشنهاد داد. همچنین ازآنجاکه نوسانات نرخ ارز در کوتاهمدت فقط تا دوره اول، میزان صادرات صنایع غذایی را افزایش میدهد، کمبود پژوهشها در زمینه ریسک فعالیتهای مرتبط با صنایع غذایی و بیثباتی قیمتها و تنظیم بازار برای تحقیقات آتی احساس میشود.
کلمات کلیدی
صنایع غذایی؛ نوسانات نرخ ارز؛ ارزش افزوده؛ نرخ تورم؛ خودرگرسیون برداری@article{paperid:1080702,
author = {کهنسال, محمدرضا and محمودی, مهدی},
title = {بررسی نوسانات نرخ ارز بر صادرات و ارزش افزوده صنایع غذایی ایران (کاربرد الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری)},
journal = {مجلس و راهبرد},
year = {2020},
volume = {27},
number = {101},
month = {May},
issn = {2322-1860},
pages = {59--94},
numpages = {35},
keywords = {صنایع غذایی؛ نوسانات نرخ ارز؛ ارزش افزوده؛ نرخ تورم؛ خودرگرسیون برداری},
}
%0 Journal Article
%T بررسی نوسانات نرخ ارز بر صادرات و ارزش افزوده صنایع غذایی ایران (کاربرد الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری)
%A کهنسال, محمدرضا
%A محمودی, مهدی
%J مجلس و راهبرد
%@ 2322-1860
%D 2020