علوم و تحقیقات بذر ایران, دوره (7), شماره (4), سال (2020-12) , صفحات (477-489)

عنوان : ( تأثیر بازدارنده‌گی عصاره‌های آبی-الکلی آقطی و گردو بر شاخص‌های جوانه‌زنی، مورفولوژیک و بیوشیمیایی خرفه )

نویسندگان: مجتبی صلاحی استاد , ملیحه مرشدلو , مریم آهنگرانی , شعیب جباری قلعه خاکی , زینب اصغری دشتابی , احسان اسماعیلی نصرابادی ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

به منظور بررسی خصوصیات جوانه زنی و رشد اولیه علف هرز خرفه تحت تأثیر غلظتهای عصارهی آبی-الکلی گردو (W) و آقطی (E)، دو آزمایش مجزا به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طی یک فصل زراعی (1396) اجرا شد. تیمارها شامل عصاره آبی-الکلی گردو و آقطی به صورت اثرات اصلی و متقابل در غلظتهای صفر، 20، 60 و 100 درصد بودند. نتایج تجزیه واریانس شرایط آزمایشگاه و گلخانه نشان داد که تیمارهای عصارههای آبی-الکلی گردو و آقطی بر تمامی صفات مورد بررسی اثر معنیداری داشتند. به طوری که بیشترین اثر بازدارندگی مربوط به غلظت 100 درصد عصارههای آبی-الکلی گردو و آقطی بود. مقایسه میانگین دادههای شرایط آزمایشگاهی نشان داد که با افزایش میزان غلظت عصارههای آبی-الکلی گردو و آقطی در شرایط آزمایشگاهی درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه، وزن تر و خشک و شاخص بنیه بذر علف هرز خرفه نسبت به شاهد کاهش یافت. مقایسه میانگین دادههای شرایط گلخانه نشان داد که با افزایش میزان غلظت عصارههای آبی-الکلی گردو و آقطی، طول ساقه، تعداد برگ در بوته، میزان رنگیزههای فتوسنتزی مانند کلروفیل a،b و کاروتنوئیدها به طور معنیداری کاهش و میزان پرولین افزایش یافت. همچنین رشد ریشههای فرعی گیاه خرفه کاهش معنیداری نسبت به شاهد داشت که باعث کاهش رشد و وزن خشک اندام هوایی گیاه خرفه گردید. با توجه به نتایج بدست آمده در این مطالعه از عصارهی آبی-الکلی برگ گردو و آقطی در غلظت 100 درصد میتوان برای کنترل علف هرز خرفه استفاده کرد.

کلمات کلیدی

, آللوپاتی, پرولین, سرعت جوانهزنی, شاخص بنیه بذر, کلروفیل
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1081214,
author = {صلاحی استاد, مجتبی and مرشدلو, ملیحه and مریم آهنگرانی and جباری قلعه خاکی, شعیب and اصغری دشتابی, زینب and اسماعیلی نصرابادی, احسان},
title = {تأثیر بازدارنده‌گی عصاره‌های آبی-الکلی آقطی و گردو بر شاخص‌های جوانه‌زنی، مورفولوژیک و بیوشیمیایی خرفه},
journal = {علوم و تحقیقات بذر ایران},
year = {2020},
volume = {7},
number = {4},
month = {December},
issn = {۲۳۸۳-۲۲۵x},
pages = {477--489},
numpages = {12},
keywords = {آللوپاتی، پرولین، سرعت جوانهزنی، شاخص بنیه بذر، کلروفیل},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T تأثیر بازدارنده‌گی عصاره‌های آبی-الکلی آقطی و گردو بر شاخص‌های جوانه‌زنی، مورفولوژیک و بیوشیمیایی خرفه
%A صلاحی استاد, مجتبی
%A مرشدلو, ملیحه
%A مریم آهنگرانی
%A جباری قلعه خاکی, شعیب
%A اصغری دشتابی, زینب
%A اسماعیلی نصرابادی, احسان
%J علوم و تحقیقات بذر ایران
%@ ۲۳۸۳-۲۲۵x
%D 2020

[Download]