عنوان : ( تبیین عوامل موثر بر شکل گیری پایگاه رای نامزدها و نمایندگان در انتخابات مجلس شورای اسلامی(نمونه پژوهی: ادوار هفتم و دهم انتخابات در حوزه انتخابیه ممسنی) )
نویسندگان: هادی اعظمی , وحید صادقی , سید محمد حسین حسینی ,چکیده
جغرافیای انتخابات به عنوان گرایشی از جغرافیای سیاسی به بررسی ابعاد فضایی انتخابات می پردازد. ازجمله موارد مورد بررسی جغرافیای انتخابات مبحث پایگاه رأی نامزدهای انتخاباتی است. پایگاه آراء نامزدها و نمایندگان در هر حوزه انتخابیهای تحت تأثیر ساختار اجتماعی، نوع نگرش و جهانبینی رأی دهندگان شکل می گیرد. در حوزه انتخابیه مَمَسَنی به دلیل ساختار ایلی - عشیرهای، پایگاه آرای نامزدها و نمایندگان در درجه نخست متأثر از متغیر طایفه و زیستگاه جغرافیایی است. با وجود این، ضمن اینکه هر کدام از این بازیگران سیاسی به آرای خود در طایفه و زادگاه خود پُشتگرم هستند، میکوشند در قلمرو هر طایفه، جریان سازی و نفوذ کنند که این امر منجر به فضاسازی و ساخت شبکه های اجتماعی میشود. این عمق ها و شبکه ها که به صورت «سامان یافته»، «تصادفی» و «ترکیبی» (پیوندی) هستند صرفاً محدود به قلمرو جغرافیایی زادگاه بازیگران انتخاباتی نیست، بلکه به واسطة شناسه هایی نظیر گرایش های زادگاهی - طایفه ای، پیوندهای قومی و خویشی (خویشاوندگرایی) با ساکنان طایفه دیگر، منافع اقتصادی و توسعه عمرانی در قلمرو رقیب، تعامل اجتماعی توده مردم با یکدیگر، آراء رقابتی یا بسیج نیروهای پُرشور، دیگر قلمروها را نیز شامل می شود که در نهایت به واسطة ابزارهای ساخت اجتماعی نظیر «فرهنگ»، «زبان» و «ارتباط»، پایگاه آراء نامزدها و نمایندگان را تقویت و متأثر میسازند. از این رو، این پرسش مطرح میشود که عواملِ موثر بر پایگاه آراء نامزدها و نمایندگان در حوزه انتخابیه ممسنی کدامند؟ به نظر میرسد، ضمن پارادایم مسلط الگوی رأی زادگاهی و طایفه ای در حوزه انتخابیه ممسنی، وجود برخی مکانها، فضاها و شبکه های اجتماعی در اَشکال مختلف، نقش مُکمل را در کنار پایگاه ثابت رأی (طایفه ای) نامزدها و نمایندگان ایفاء میکند. به عبارتی نتایج پژوهش نشان داد، پایگاه آرای نامزدها و نمایندگان طوایف بَکِش، جاوید و رُستم در حوزه انتخابیه ممسنی، طی ادوار هفتم، هشتم، نهم و دهم انتخابات در درجه نخست، متاثر از عواملِ محیطی و هویتی نظیر هویت جغرافیایی و طایفه ای بوده است و در مَرتبه بعد سازه هایی همچون شبکه های اجتماعی تصادفی، سامان یافته و ترکیبی که به وسیله ابزارهای ساخت اجتماعی (فرهنگی، زبانی و ارتباطی) شکل گرفته اند، پایگاه رأی این بازیگران انتخاباتی را تقویت و جهت داده است. روش تحقیق مقاله، ماهیتی توصیفی ـ تحلیلی دارد و دادههای مورد نیاز به روش کتابخانه ای (اسنادی) و میدانی (مشاهده) گردآوری شدهاند.
کلمات کلیدی
, جغرافیای انتخابات , شبکه اجتماعی , ساخت اجتماعی , طایفه گرایی , حوزه انتخابی ممسنی@article{paperid:1081743,
author = {اعظمی, هادی and صادقی, وحید and سید محمد حسین حسینی},
title = {تبیین عوامل موثر بر شکل گیری پایگاه رای نامزدها و نمایندگان در انتخابات مجلس شورای اسلامی(نمونه پژوهی: ادوار هفتم و دهم انتخابات در حوزه انتخابیه ممسنی)},
journal = {جغرافیای سیاسی},
year = {2018},
volume = {سال سوم},
number = {3},
month = {September},
issn = {2476-3144},
pages = {1--37},
numpages = {36},
keywords = {جغرافیای انتخابات - شبکه اجتماعی - ساخت اجتماعی - طایفه گرایی - حوزه انتخابی ممسنی},
}
%0 Journal Article
%T تبیین عوامل موثر بر شکل گیری پایگاه رای نامزدها و نمایندگان در انتخابات مجلس شورای اسلامی(نمونه پژوهی: ادوار هفتم و دهم انتخابات در حوزه انتخابیه ممسنی)
%A اعظمی, هادی
%A صادقی, وحید
%A سید محمد حسین حسینی
%J جغرافیای سیاسی
%@ 2476-3144
%D 2018