عنوان : ( تأثیر مکمل دانه کتان در جیره بر ترکیب اسیدهای چرب ، خصوصیات کیفی اسپرم و برخی پارامترهای خونی در قوچ کردی )
نویسندگان: سعید فیروزه , امیرهوشنگ فلاح راد , پژمان میرشکرائی , عباس پرهام , محسن دانش مسگران ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
دانه کتان منبع غنی از اسید آلفا لینولنیک (امگا3) با خاصیت آنتی اکسیدانی بالا می باشد، که می تواند در سنتز هورمونهای جنسی و بهبود کیفیت اسپرم در گونه های مختلف نقش داشته باشد. مطالعه حاضر اثرات دانه کتان بر خصوصیات کمی و کیفی اسپرم و برخی پارامترهای خونی را بررسی می کند. در این تحقیق که در مدت 12 هفته اجرا گردید 15 راس قوچ نژاد کردی انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه شاهد دریافت کننده جیره پایه و گروه دوم که شامل جیره پایه و 5 درصد دانه کتان و گروه سوم محتوی جیره پایه و 10 درصد دانه بود. نتایج نشان داد که غلظت اسپرم، نسبت اسپرم زنده، تحرک کل و عملکرد غشای پلاسما در تیمار 10 درصد دانه کتان در مقایسه با سایر گروه ها بیشتر بود (P<0.05). دانه کتان باعث افزایش درصد اسپرم با آکروزوم نرمال شد (P<0.01). با این حال ، درصد اسپرمهای غیر طبیعی پس از دریافت 10 درصد دانه کتان و در پایان هفته 12 در مقایسه با سایر گروه های مربوطه کاهش یافت (P<0.05). نتایج نشان داد که مکمل دانه کتان بر قطر بیضه اثری نداشت اما غلظت تستوسترون پلاسما را در گروه 10 درصد نسبت به گروه شاهد افزایش داد (P <0.05). اثر افزودن مکمل دانه کتان، اثر زمان و اثر متقابل آنها بر فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز معنی دارنبود. جیره 10 درصد کتان موجب افزایش معنی داری اسید چرب DHA (دوکوزاهگزاانوئیک DHA=Docosahexaenoic acid) در چربی اسپرم شد (P<0.05). نسبت اسیدهای چرب امگا سه به شش افزایش یافته و نیز نسبت اسیدهای چرب اشباع به اسیدهای چرب با چند باند مضاعف در گروه 10 درصد در مقایسه با سایر گروهها کاهش یافت (P<0.05). نتایج نشان داد که افزودن 10 درصد دانه کتان به جیره پایه قوچهای کردی در خارج از فصل تولید مثل می تواند سبب بهبود کمی و کیفی شاخصهای ازریابی اسپرم و درنهایت بهبود باروری آنها گردد.
کلمات کلیدی
, اسید چرب , دانه کتان , امگا 3 , قوچ کردی, اسپرم.@article{paperid:1082927,
author = {فیروزه, سعید and فلاح راد, امیرهوشنگ and میرشکرائی, پژمان and پرهام, عباس and دانش مسگران, محسن},
title = {تأثیر مکمل دانه کتان در جیره بر ترکیب اسیدهای چرب ، خصوصیات کیفی اسپرم و برخی پارامترهای خونی در قوچ کردی},
journal = {پژوهشهای علوم دامی ایران},
year = {2020},
volume = {13},
number = {3},
month = {October},
issn = {2008-3106},
pages = {1--9},
numpages = {8},
keywords = {اسید چرب ، دانه کتان ، امگا 3 ، قوچ کردی، اسپرم.},
}
%0 Journal Article
%T تأثیر مکمل دانه کتان در جیره بر ترکیب اسیدهای چرب ، خصوصیات کیفی اسپرم و برخی پارامترهای خونی در قوچ کردی
%A فیروزه, سعید
%A فلاح راد, امیرهوشنگ
%A میرشکرائی, پژمان
%A پرهام, عباس
%A دانش مسگران, محسن
%J پژوهشهای علوم دامی ایران
%@ 2008-3106
%D 2020