عنوان : ( مروری بر متداولترین ترکیبات پریبیوتیک، با تاکید بر اینولین )
نویسندگان: جلال احسانی , محمد محسن زاده , مرتضی خمیری , عظیم قاسم نژاد , صدیقه ابراهیمی ,![](images/pdf_icon.png)
چکیده
پریبیوتیکها، مواد غیر قابل هضم در قسمتهای فوقانی دستگاه گوارش هستند که به علت تحریک رشد و فعالیت دستهای از باکتریهای مفید موجود در کولون (پروبیوتیکها) تأثیر مثبتی در بهبود سلامت میزبان دارند. فروکتوالیگوساکاریدهای با زنجیرهی کوتاه مانند فیبر β- گلوکان، نشاستهی مقاوم، پکتین، اینولین و بسیاری از کربوهیدراتهای غیرقابل هضم مثالهایی از ترکیبات پریبیوتیک میباشند. اینولین یک پلیمر زیستی ذخیرهای متشکل از مولکولهای D- فروکتوز با پیوندهای (1 2) β بوده که در انتها واجد یک مولکول D- گلوکز با پیوند (2 1) α می باشد. پیکربندی اینولین و آرایش مونومرهای فروکتوز باعث میشود اینولین در دستگاه گوارش انسان غیر قابل هضم باشد و سطوح قند خون افزایش پیدا نکند. اینولین اثرات سودمندی بر ترکیب فلور روده، جذب مواد معدنی، ترکیب چربی خون و جلوگیری از سرطان رودهی بزرگ دارد. اینولین رشد میکروارگانیزمهای مفید سلامت بخش را تحریک و در مقابل، باکتریهای انتروپاتوژنیک را مهار میکند. میکروارگانیزمهای مفید، اینولین را تخمیر کرده و ترکیبات اسیدی مانند اسیدهای چرب کوتاه زنجیر با قابلیت کاهش pH در رودهی بزرگ و مهار پاتوژنها را تولید میکنند. مقدار اینولین در گیاهان مختلف از 1% در موز تا بیشتر از 15% در ریشهی کاسنی متغیراست. اینولین نوع فروکتان به طور عمده در انواع گیاهان دو لپهای متعلق به تیرهی آستراسه شامل کاسنی، سیب زمینی ترشی، کنگرفرنگی، قاصدک و گل کوکب یافت میشود. مطالعه حاضر به معرفی متداولترین ترکیبات پری بیوتیک سلامت بخش و به طور ویژه اینولین می پردازد.
کلمات کلیدی
, الیگوساکاریدها, اینولین, پریبیوتیکها, فیبرها, غذاهای فراسودمند, کنگرفرنگی@article{paperid:1083535,
author = {احسانی, جلال and محسن زاده, محمد and مرتضی خمیری and عظیم قاسم نژاد and صدیقه ابراهیمی},
title = {مروری بر متداولترین ترکیبات پریبیوتیک، با تاکید بر اینولین},
journal = {دانشکده علوم پزشکی نیشابور},
year = {2021},
volume = {8},
number = {4},
month = {January},
issn = {2383-3203},
pages = {1--21},
numpages = {20},
keywords = {الیگوساکاریدها، اینولین، پریبیوتیکها، فیبرها، غذاهای فراسودمند، کنگرفرنگی},
}
%0 Journal Article
%T مروری بر متداولترین ترکیبات پریبیوتیک، با تاکید بر اینولین
%A احسانی, جلال
%A محسن زاده, محمد
%A مرتضی خمیری
%A عظیم قاسم نژاد
%A صدیقه ابراهیمی
%J دانشکده علوم پزشکی نیشابور
%@ 2383-3203
%D 2021