عنوان : ( بررسی تاثیر پرایمینگ بذر بر جوانهزنی و صفات مورفوفیزیولوژیک نشاءهای برنج رقم هاشمی(Oryza sativa L.cv. Hashemi) تحت رژیمهایمختلفرطوبتی )
نویسندگان: علی گنجعلی , سید موسی موسوی کوهی , عبدالله بیک خورمیزی , سید وجیه الله حسینی ,چکیده
دو آزمایش مستقل بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در آزمایش اول سطوح رژیم رطوبتی شامل صفر، 2-، 4-، 6-، 8- و 10- بار بر جوانهزنی بذور برنج با سه سطح پیشتیمار شامل بدون پیشتیمار (شاهد)، هالوپرایمینگ با کلریدکلسیم و هیدروپرایمینگ مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش دوم بذرهای پیشتیمارشده مشابه آزمایش اول, در گلدانهای حاوی ماسه کشت و پنج رژیم رطوبتی شامل شاهد (ظرفیت زراعی), 20، 40، 60 و 80 درصد ظرفیت زراعی بر روی آنها اعمال شد. پس از 28 روز، برخی از صفات مورفوفیزیولوژیک اندازهگیری شد. نتایج آزمایش اول نشان داد که رژیمهای مختلف رطوبتی، صفات جوانهزنی را بهطور منفی تحت تاثیر قرار داد. پرایمینگ بذر سبب بهبود سرعت و درصد جوانهزنی بذر، وزن خشک ساقهچه و ریشهچه در برخی از رژیمهای رطوبتی شد. کاربرد هیدروپرایمینگ نتایج بهتری را نسبت به هالوپرایمینگ نشان داد. در آزمایش دوم سطوح پایین رطوبتی بهصورت معنیداری ارتفاع نشاء، وزن خشک بخش هوایی، سطح برگ، سطح و قطر ریشه، محتوای نسبی آب و شاخص پایداری غشا را کاهش داد. در این شرایط استفاده از پرایمینگ تاثیر مثبتی بر صفات فوق نداشت، ولی مقاومت روزنهای و میزان کلروفیل برگ را افزایش داد. نتایج این ازمایش نشان داد که هم در شرایط بدون تنش و هم در سطوح پایین رطوبتی،کاربرد پرایمینگ (بهخصوص هیدروپرایمینگ) تاثیر مثبت و معنیداری بر صفات مرتبط با جوانهزنی بذر برنج دارد.
کلمات کلیدی
, پیش تیمار بذر, سرعت جوانه زنی, رشد رویشی, ظرفیت زراعی, محتوای نسبی آب@article{paperid:1084151,
author = {گنجعلی, علی and سید موسی موسوی کوهی and عبدالله بیک خورمیزی and سید وجیه الله حسینی},
title = {بررسی تاثیر پرایمینگ بذر بر جوانهزنی و صفات مورفوفیزیولوژیک نشاءهای برنج رقم هاشمی(Oryza sativa L.cv. Hashemi) تحت رژیمهایمختلفرطوبتی},
journal = {علوم و تحقیقات بذر ایران},
year = {2021},
volume = {7},
number = {4},
month = {March},
issn = {۲۳۸۳-۲۲۵x},
pages = {433--445},
numpages = {12},
keywords = {پیش تیمار بذر، سرعت جوانه زنی، رشد رویشی، ظرفیت زراعی، محتوای نسبی آب},
}
%0 Journal Article
%T بررسی تاثیر پرایمینگ بذر بر جوانهزنی و صفات مورفوفیزیولوژیک نشاءهای برنج رقم هاشمی(Oryza sativa L.cv. Hashemi) تحت رژیمهایمختلفرطوبتی
%A گنجعلی, علی
%A سید موسی موسوی کوهی
%A عبدالله بیک خورمیزی
%A سید وجیه الله حسینی
%J علوم و تحقیقات بذر ایران
%@ ۲۳۸۳-۲۲۵x
%D 2021