عنوان : ( ارزیابی عملکرد گل و بنه و خصوصیات کیفی زعفران در شرایط شبیه سازی شده مدیریت مزرعه ای کشاورزان (on farm trials) )
نویسندگان: علیرضا کوچکی , سرور خرم دل , جواد شباهنگ ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
این آزمایش با هدف بررسی اثر برخی عوامل مدیریت زراعی شامل مصرف بقایای گیاهی، تراکم بنه و عمق کاشت بر خصوصیات گل و بنه و ویژگی های کیفی زعفران تحت شرایط مدیریت مزرعه ای کشاورزان (on farm trials) در مزرعه ارگانیک دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 به صورت کرت های نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل مصرف بقایای گیاهی (صفر و شش تن کاه و کلش گندم)، تراکم بنه (10، 20 و 30 تن بنه در متر مربع) و عمق کاشت (8 و 15 سانتی متر) بود. تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله، وزن کل بنه های دختری، تعداد کل بنه های دختری، قطر بنه، وزن تک بنه دختری و صفات کیفی (شامل پیکروکروسین، سافرانال و کروسین) زعفران اندازه گیری شدند. نتایج این آزمایش در سال دوم نشان داد که اثر ساده کاربرد بقایای گیاهی، تراکم بنه و عمق کاشت بر شاخص های عملکرد گل و شاخص های رشدی و عملکرد بنه های دختری معنی دار بود (05/0≥p). اثر ساده و اثر متقابل دوگانه و سه گانه مصرف بقایای گیاهی، تراکم بنه مصرفی و عمق کاشت بنه بر صفات کیفی زعفران معنی دار نبود. مصرف بقایای گیاهی تعداد گل، وزن خشک کلاله، وزن خشک بنه های دختری و تعداد بنه های دختری در واحد سطح را به ترتیب 15، 18، 15 و 3 درصد در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش داد (05/0≥p). بیشترین تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن خشک و تعداد بنه های دختری در واحد سطح به ترتیب با 41/326 گل در متر مربع، 18/410 میلی گرم بر متر مربع، 66/1042 گرم بر متر مربع و 17/140 بنه دختری بر متر مربع برای کاربرد 20 تن در هکتار بنه مادری مشاهده شد. با افزایش عمق کاشت از 8 به 15 سانتی متر تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن خشک و تعداد بنه های دختری به ترتیب 11، 15، 45 و 2 درصد به طور معنی داری بهبود یافت (05/0≥p). بطور کلی، بهره گیری از مدیریت زراعی همچون کاربرد بقایای گیاهی، افزایش عمق کاشت (تا 15 سانتی متر) و کاشت متراکم تر بنه (تا 20 تن در هکتار) می تواند به عنوان راهکارهایی برای تولید پایدار و بهبود عملکرد گل و عملکرد بنه های دختری در سیستم های تولید زعفران مدنظر قرار گیرد.
کلمات کلیدی
, بقایای گیاهی, تراکم بنه, تولید پایدار, عمق کاشت@article{paperid:1084184,
author = {کوچکی, علیرضا and خرم دل, سرور and شباهنگ, جواد},
title = {ارزیابی عملکرد گل و بنه و خصوصیات کیفی زعفران در شرایط شبیه سازی شده مدیریت مزرعه ای کشاورزان (on farm trials)},
journal = {پژوهش های زعفران },
year = {2021},
volume = {9},
number = {1},
month = {December},
issn = {2345-3869},
pages = {95--114},
numpages = {19},
keywords = {بقایای گیاهی، تراکم بنه، تولید پایدار، عمق کاشت},
}
%0 Journal Article
%T ارزیابی عملکرد گل و بنه و خصوصیات کیفی زعفران در شرایط شبیه سازی شده مدیریت مزرعه ای کشاورزان (on farm trials)
%A کوچکی, علیرضا
%A خرم دل, سرور
%A شباهنگ, جواد
%J پژوهش های زعفران
%@ 2345-3869
%D 2021