عنوان : ( محدوده اکتشافی طلا- منگنز اپیترمال بیجورد، شمال بردسکن، خراسان رضوی: شواهدی از زمینشناسی، کانیسازی و ژئوشیمی )
نویسندگان: حسین میری , محمدحسن کریم پور , آزاده ملکزاده شفارودی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
محدوده اکتشافی بیجورد در بخش شمالی زون ایران مرکزی، زون سبزوار و در 40 کیلومتری شمال بردسکن واقع شده است. واحدهای سنگی رخنمون یافته در محدوده شامل سنگهای آتشفشانی – رسوبی کرتاسه )آندزیت، بازالت، گریوک و کنگلومرا( است که واحد سینوگرانیت پورفیری به داخل آنها نفوذ کرده است. کانیسازی در محدوده مورد مطالعه کنترل ساختاری داشته و در امتداد گسلی با راستای N35E رخ داده و واحد سنگی آندزیتی را دچار دگرسانی کرده است. کانی سازی در این محدوده در دو بخش اتفاق افتاده است: 1- کانیسازی طلا که بیشتر همراه با دگرسانی سیلیسی و آرژیلیک، همراه با زون گوسان دیده می شود و توسط دگرسانی پروپلیتیک احاطه شده است، 2- کانیسازی منگنز که در داخل واحد گریوکی اتفاق افتاده است. کانیشناسی محدوده ساده بوده و دارای کانیهای اولیه پیریت، کالکوپیریت، پیرولوسیت، برونیت و کانیهای ثانویه گوتیت، هماتیت،کوولیت، کالکوزیت، مالاکیت و انواع کانی های منگنزدار است. کوارتز و کانی های رسی و کمتر کلسیت مهمترین کانی های باطله هستند. بیشینه مقدار طلا در محدوده بیجورد 4/1 گرم بر تن و کمترین مقدار 01/0 گرم برتن اندازهگیری شده است. علاوه بر طلا، مقدار مس بین 88 گرم برتن تا 2/2 درصد، آرسنیک 21 تا 100 گرم بر تن و روی بین 162 تا حدود 500 گرم بر تن است. براساس شواهد زمین ساختی، سنگ میزبان، کنترل ساختاری، نوع دگرسانی و عدم وجود کانیهای شاخص سولفید بالا و پایین محدوده اکتشافی بیجورد احتمالا یک ذخیره اپیترمال سولفید متوسط است.