عنوان : ( شاخصهای تولید بنههای استاندارد و سالم زعفران )
نویسندگان: محمد زکی عقل , سرور خرم دل , علیرضا کوچکی , جعفر نباتی , احمد نظامی , امین میرشمسی کاخکی , عبداله ملافیلابی , پرویز رضوانی مقدم , مهدی نصیری محلاتی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
تولید پایدار زعفران به عنوان یکی از اهداف کلان و راهبردی کشاورزی ایران نیازمند تدوین یک برنامه مشخص و سازماندهی شده است. در طی نیم قرن گذشته توسعه زراعت زعفران در ایران بیش از هر محصول دیگری انجام شده و سطح زیر کشت آن تا 8/37 برابر افزایش یافته است. با این وجود، میانگین عملکرد در واحد سطح از این توسعه تبعیت نکرده و با شیبی منفی در حال کاهش است به نحوی که میانگین تولید از 76/5 کیلوگرم در هکتار در سال 1352 به 62/3 کیلوگرم در هکتار در سال 1397 رسیده است. همچنین برآورده شده که خلاء عملکرد 90-64 درصدی در مزارع ایران وجود دارد. آفات و بیماریهای زعفران مانند کنه زعفران (Rhizoglyphus robini)، پوسیدگی بنه زعفران، پوسیدگی خشک بنه زعفران (Burkholderia gladioli) و بیماریهای ویروسی زعفران نیز از جمله عوامل مؤثر در کاهش کمی و کیفی محصول زعفران در مزارع هستند. از سوی دیگر اختلاط بنههای آلوده و سالم، بنههای با کیفیت پایین و انبارداری نامناسب بنهها نیز از معضلات تولید این محصول میباشد. زعفران بوسیله بنههای دختری خود تکثیر میشود و افزایش عملکرد زعفران در ارتباط مستقیم با کیفیت بنه مادری است. دستیابی به بنههای بذری استاندارد و سالم به عنوان تنها ابزار تکثیر گیاه در طبیعت پیش نیاز هر گونه برنامهریزی برای افزایش عملکرد زعفران است. این مقاله شاخصهای مورد نیاز جهت دستیابی و گواهی هستههای اولیه، بنههای مادری و بنههای بذری زعفران را در برنامه استاندارد سازی بنه زعفران توصیف میکند. بدون شک استفاده از بنههای استاندارد عاری از بیماری در کنار توجه به سایر شاخصهای بومشناختی و فیزیولوژیکی گیاه و اجرای مدیریت مناسب موجب افزایش عملکرد و بهبود سنجههای تولید پایدار خواهد شد.
کلمات کلیدی
تولید زعفران بنه مادری سالم عملکرد@article{paperid:1085158,
author = {زکی عقل, محمد and خرم دل, سرور and کوچکی, علیرضا and نباتی, جعفر and نظامی, احمد and میرشمسی کاخکی, امین and عبداله ملافیلابی and رضوانی مقدم, پرویز and نصیری محلاتی, مهدی},
title = {شاخصهای تولید بنههای استاندارد و سالم زعفران},
journal = {زراعت و فناوری زعفران},
year = {2021},
volume = {9},
number = {2},
month = {July},
issn = {2383-1529},
pages = {121--141},
numpages = {20},
keywords = {تولید زعفران بنه مادری سالم عملکرد},
}
%0 Journal Article
%T شاخصهای تولید بنههای استاندارد و سالم زعفران
%A زکی عقل, محمد
%A خرم دل, سرور
%A کوچکی, علیرضا
%A نباتی, جعفر
%A نظامی, احمد
%A میرشمسی کاخکی, امین
%A عبداله ملافیلابی
%A رضوانی مقدم, پرویز
%A نصیری محلاتی, مهدی
%J زراعت و فناوری زعفران
%@ 2383-1529
%D 2021