عنوان : ( ضرورت یا عدم ضرورت پیشبینی اصول و قواعد کلی حقوق کیفری در قوانین جزایی (مطالعۀ موردی قاعدۀ درأ در قانون مجازات اسلامی 1392) )
نویسندگان: سیدحسین حسینی , میثم غلامی بیامه ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
سیاستگذاران کیفری، اصول و قواعد کلی حقوق کیفری همچون اصل قانونیبودن جرم و مجازات، اصل شخصیبودن مجازات و قاعدۀ تفسیر به نفع متهم را در قوانین جزایی پیشبینی نمیکنند؛ زیرا مفاد و مبانی این اصول و قواعد به طور پیشینی شناسایی و به رسمیت شناخته شده است. با وجود این، در برخی موارد قانونگذار با درنظرگرفتن ملاحظاتی و در راستای تعدیل اصول و قواعد کلی حقوق کیفری، آنها را در قوانین جزایی پیشبینی کرده است. قاعدۀ درأ ازجمله قواعد فقهی مهم و کاربردی در قلمروِ فقه و حقوق است. این قاعده برای نخستینبار در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در مواد 120 و 121 پیشبینی شده است. مفاد این مواد، گویای این مطلب است که قانونگذار در قانون مذکور رویکرد جدیدی نسبت به این قاعده اتخاذ کرده که با اصول و قواعد کلی حقوق کیفری در تعارض است. در این نوشتار ضمن تبیین ضرورت یا عدم ضرورت پیشبینی اصول و قواعد کلی حقوق کیفری در قوانین جزایی، چرایی ضرورت پیشبینی قاعدۀ درأ در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و تعارض این قاعده با اصول و قواعد کلی کیفری، تحلیل شده و سپس ضمن نقد و ارزیابی دلالت جدید قاعدۀ درأ در قانون مذکور، به شیوۀ نگرش آرای محاکم به این قاعده نیز توجه شده است.
کلمات کلیدی
قاعدۀ درأ شبهه اصول کلی حقوق کیفری قواعد کلی حقوق@article{paperid:1086964,
author = {حسینی, سیدحسین and غلامی بیامه, میثم},
title = {ضرورت یا عدم ضرورت پیشبینی اصول و قواعد کلی حقوق کیفری در قوانین جزایی (مطالعۀ موردی قاعدۀ درأ در قانون مجازات اسلامی 1392)},
journal = {فقه و اصول},
year = {2021},
volume = {3},
number = {126},
month = {November},
issn = {2008-9139},
pages = {49--70},
numpages = {21},
keywords = {قاعدۀ درأ شبهه اصول کلی حقوق کیفری قواعد کلی حقوق},
}
%0 Journal Article
%T ضرورت یا عدم ضرورت پیشبینی اصول و قواعد کلی حقوق کیفری در قوانین جزایی (مطالعۀ موردی قاعدۀ درأ در قانون مجازات اسلامی 1392)
%A حسینی, سیدحسین
%A غلامی بیامه, میثم
%J فقه و اصول
%@ 2008-9139
%D 2021