عنوان : ( اثر افزودن پروتکسین و اسانس نعناع، آویشن و دارچین به شیر بر عملکرد و فراسنجه های خونی گوساله های شیرخوار نژاد هلشتاین )
نویسندگان: فرشید صراف , سیدعلیرضا وکیلی , محسن دانش مسگران ,چکیده
به منظور بررسی اثرات اسانسهای نعناع فلفلی، آویشن، دارچین و همچنین پروبیوتیک پروتکسین به شیر بر عملکرد، برخی فراسنجههای خونی، اندازه بدنی و قابلیت هضم مواد مغذی، آزمایشی با استفاده از 25 رأس گوساله شیرخوار نژاد هلشتاین ( 10 راس ماده و 15 راس نر) با میانگین وزن تولد 40 کیلوگرم در قالب طرح کامل تصادفی انجام شد. جیرههای آزمایشی شامل 1) شیر بدون افزودنی (گروه شاهد)، 2) شیر + 40 میلیلیتر اسانس ± 8 0 گرم پروبیوتیک پروتکسین بود. گوسالهها در / نعناع فلفلی، 3) شیر + 40 میلیلیتر اسانس آویشن، 4) شیر + 40 میلیلیتر اسانس دارچین و 5) شیر + 5 جایگاه انفرادی نگهداری شده و به آب و خوراک دسترسی آزاد داشتند. گوسالهها به مدت 3 روز آغوز و پس از آن با مقدار 10 درصد وزن تولد تا زمان (GLM) 80 روزگی شیر دریافت کردند. استارتر از روز سوم آزمایش در اختیار گوسالهها قرار گرفت. دادههای بدست آماده با استفاده از مدل عمومی خطی رویه تکرار در زمان آنالیز شدند. نتایج بدست آمده نشان داد مصرف استارتر تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت، با این وجود گوسالههای مصرف کننده اسانس دارچین و پروتکسین دارای افزایش وزن روزانه بالاتری نسبت به دیگر اسانسها و گروه شاهد بودند. حداقل بازده خوراک مربوط به گوسالههای تیمار شاهد و حداکثر آن مربوط به گوسالههای مصرف کننده اسانس دارچین و پروتکسین بود. فراسنجههای خونی و نیتروژن آمونیاکی شکمبهای در گوسالههای تغذیه شده با اسانسهای مختلف و همچنین pH شکمبه تحت تأثیر نوع اسانس و پروبیوتیک مصرفی قرار نگرفت. میزان پروتکسین نسبت به گروه شاهد پایینتر بود. عرض هیپ، دور سینه، عمق شکم و ارتفاع جدوگاه تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. با این وجود طول بدن و ارتفاع هیپ در گوسالههای دریافت کننده اسانس دارچین نسبت به گروه شاهد بالاتر بود. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی در گوسالههای مصرف کننده اسانس دارچین تمایل به معنیداری بیشتری نسبت به گروه شاهد داشت. بطورکلی مصرف اسانس دارچین و پروتکسین با بهبود بازده خوراک و تخمیر شکمبه ممکن است منجر به بهبود عملکرد گوسالههای شیرخوار گردد.
کلمات کلیدی
, نعناع, آویشن, دارچین, پروتکسین, گوساله, عملکرد@article{paperid:1087188,
author = {صراف, فرشید and وکیلی, سیدعلیرضا and دانش مسگران, محسن},
title = {اثر افزودن پروتکسین و اسانس نعناع، آویشن و دارچین به شیر بر عملکرد و فراسنجه های خونی گوساله های شیرخوار نژاد هلشتاین},
journal = {پژوهشهای علوم دامی ایران},
year = {2021},
volume = {13},
number = {2},
month = {May},
issn = {2008-3106},
pages = {161--173},
numpages = {12},
keywords = {نعناع، آویشن، دارچین، پروتکسین، گوساله، عملکرد},
}
%0 Journal Article
%T اثر افزودن پروتکسین و اسانس نعناع، آویشن و دارچین به شیر بر عملکرد و فراسنجه های خونی گوساله های شیرخوار نژاد هلشتاین
%A صراف, فرشید
%A وکیلی, سیدعلیرضا
%A دانش مسگران, محسن
%J پژوهشهای علوم دامی ایران
%@ 2008-3106
%D 2021