عنوان : ( پاسخ مورفوفیزیولوژیکی ریحان به تغذیه با دی اکسیدکربن و اتانول )
نویسندگان: عزت دارابی حسین ابادقاینی , محمد مقدم , محمود شور ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
به منظور تولید پایدار محصولات کشاورزی نیازمند استفاده از نهاده هایی هستیم که بیشترین راندمان و در عین حال کمترین ضرر را برای سلامتی انسان و محیط زیست داشته باشند. باهدف بررسی اثر سطوح مختلف دیاکسیدکربن و محلولپاشی اتانول بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی ریحان رقم کشکنی لولو در سال 1398 آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه سطح دیاکسیدکربن (380، 700 و 1050 میلی گرم در لیتر) و چهار سطح محلول پاشی اتانول (0، 10، 20 و 30 درصد حجمی) در سه تکرار انجام شد. صفات مورد مطالعه شامل ویژگی های رشدی (ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، طول میانگره، قطر ساقه و وزن تر و خشک اندام هوایی)، رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئید و کلروفیل کل)، فعالیت آنتیاکسیدانی، فنل کل و میزان اسانس بودند. نتایج مقایسه میانگین داده ها نشان داد که با افزایش غلظت اتانول اکثر ویژگی های رشدی گیاه افزایش یافت همچنین کاربرد دیاکسیدکربن در سطح 700 میلی گرم در لیتر بیشترین تاثیر را در افزایش ویژگی های رشدی ریحان برجای گذاشت. کاربرد 700 میلی گرم در لیتر دیاکسیدکربن و محلولپاشی 20 درصد حجمی اتانول بهترتیب موجب افزایش 18/72، 01/74 و 33/71 درصدی کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل نسبت به سطح 380 میلی گرم در لیتر دیاکسیدکربن و عدم محلولپاشی اتانول شد. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی (38/87 درصد) و فنل کل (264 میلیگرم در گرم وزن تر برگ) در سطح 700 میلی گرم در لیتر دیاکسیدکربن و محلولپاشی 20 درصد اتانول مشاهده شد. بیشترین میزان اسانس نیز در سطح 1050 میلی گرم در لیتر دیاکسیدکربن و محلول پاشی 30 درصد حجمی اتانول حاصل شد. نتایج این آزمایش نشان داد که کاربرد دیاکسیدکربن و اتانول با تاثیر بر متابولیت گیاهی و بهبود رنگیزه های فتوسنتز میتواند بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی گیاه ریحان تاثیرگذار باشد؛ بطوری که برای رسیدن به بیشترین عملکرد کاربرد 700 میلی گرم در لیتر دیاکسید کربن و 20 درصد حجمی اتانول پیشنهاد میشود.
کلمات کلیدی
, ارتفاع گیاه, فعالیت آنتیاکسیدانی, فنل کل, رنگیزه های فتوسنتزی, میزان اسانس@article{paperid:1088150,
author = {دارابی حسین ابادقاینی, عزت and مقدم, محمد and شور, محمود},
title = {پاسخ مورفوفیزیولوژیکی ریحان به تغذیه با دی اکسیدکربن و اتانول},
journal = {تغذیه گیاهان باغی},
year = {2021},
volume = {3},
number = {1},
month = {September},
issn = {2645-4076},
pages = {129--142},
numpages = {13},
keywords = {ارتفاع گیاه، فعالیت آنتیاکسیدانی، فنل کل، رنگیزه های فتوسنتزی، میزان اسانس},
}
%0 Journal Article
%T پاسخ مورفوفیزیولوژیکی ریحان به تغذیه با دی اکسیدکربن و اتانول
%A دارابی حسین ابادقاینی, عزت
%A مقدم, محمد
%A شور, محمود
%J تغذیه گیاهان باغی
%@ 2645-4076
%D 2021