پژوهش های سلولی و ملکولی, دوره (34), شماره (1), سال (2021-5) , صفحات (18-33)

عنوان : ( بهینه‌سازی عوامل تغذیه ای و رشدی برای تشکیل گلوله های قارچ پلوروتوس استراتوس )

نویسندگان: آیدا معدنی ملاک , امیر لکزیان , الهام خداوردی , غلامحسین حق نیا ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

تاکنون الگوهای رشدی و موفولوژیکی متفاوتی از قبیل (میسیلیوم، خوشه و پلت (گلوله)) در فرآیندهای صنعتی برای قارچ‌های رشته‌ای مشاهده شده است. هدف این مطالعه بهینه‌سازی شرایط رشد قارچ پلوروتوس استراتوس Pleurotus ostreatus در تشکیل پلت قارچی با تغییر شرایط مختلف رشدی بود. تاثیر عواملی نظیر محیط کشت قارچ (محیط کشت کرک و محیط کشت عصاره مالت)، دما (25، 28، 32 درجه سانتی‌گراد)، pH (5/4، 5/5 و 5/6)، سرعت گردش چرخاننده (100-130-150 دور در دقیقه)، نوع منابع کربنی، سطح ماده تلقیحی، حضور عوامل افزودنی و عناصر کم مصرف در شکل‌گیری دو نوع پلت قارچی (ساده و مرکب) بررسی شد. از میان عوامل ذکر شده، pH، سرعت گردش چرخاننده، نحوه آماده‌سازی ماده تلقیحی و زمان مناسب جهت افزودن منابع کربنی به عنوان اثرگذارترین فاکتورها شناخته شدند. فعالیت دو آنزیم لاکاز و منگنز پراکسیداز تولیدی هر دو نوع پلت ساده و مرکب در محیط کشت اصلاح شده کرک اندازه‌گیری شد. طبق نتایج به دست آمده پلت‌های یکنواخت قارچی تنها در pH معادل 5/5 تشکیل شدند. اندازه پلت‌ها همبستگی معکوسی با تعداد دور در دقیقه چرخاننده داشت. همچنین شکل‌گیری پلت‌ها با افزودن عوامل افزاینده غیر از پپتون تحت تاثیر قرار نگرفتند. در نهایت با اندازه‌گیری میزان فعالیت آنزیمی (لاکاز و پراکسیداز) پلت‌های قارچی مشخص شد که پلت‌های مرکب در مقایسه با پلت‌های ساده قادر به ترشح مقادیر قابل توجهی از آنزیم‌های تجزیه کننده لیگنین هستند. طبق شواهد پلت‌های قارچی گونه P. ostreatus عمدتا در نتیجه تراکم میسیلیومی شکل می‌گیرند و تجمع اسپورها لزوما تنها مرحله مهم در ایجاد پلت‌های قارچی نیست.

کلمات کلیدی

, پلت‌های قارچی , بهینه سازی , فعالیت آنزیمی
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1088323,
author = {معدنی ملاک, آیدا and لکزیان, امیر and الهام خداوردی and حق نیا, غلامحسین},
title = {بهینه‌سازی عوامل تغذیه ای و رشدی برای تشکیل گلوله های قارچ پلوروتوس استراتوس},
journal = {پژوهش های سلولی و ملکولی},
year = {2021},
volume = {34},
number = {1},
month = {May},
issn = {2383-2738},
pages = {18--33},
numpages = {15},
keywords = {پلت‌های قارچی ، بهینه سازی ، فعالیت آنزیمی},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T بهینه‌سازی عوامل تغذیه ای و رشدی برای تشکیل گلوله های قارچ پلوروتوس استراتوس
%A معدنی ملاک, آیدا
%A لکزیان, امیر
%A الهام خداوردی
%A حق نیا, غلامحسین
%J پژوهش های سلولی و ملکولی
%@ 2383-2738
%D 2021

[Download]