عنوان : ( مطالعه خصوصیات ظاهری بذر و ویژگی های جوانه زنی توده های بومی پیاز خوراکی ایران )
نویسندگان: رضا کمائی , محمد کافی , رضا توکل افشاری , سعید ملک زاده شفارودی , جعفر نباتی ,چکیده
به منظور شناسایی خصوصیات جوانهزنی تودههای مختلف بذر پیاز ، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه بیولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1398 اجرا شد. تیمارهای مورد مطالعه 29 توده بومی بذر پیاز مناطق مختلف ایران و دو رقم اصلاح شده به عنوان شاهد بود. نتایج نشان داد شاخصهای طول ریشهچه، طول ساقهچه، وزن ریشهچه، وزن ساقهچه، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، شاخص بنیه 1، شاخص بنیه 2، متوسط زمان جوانهزنی و هدایت الکتریکی در تودههای مختلف بذر تفاوت معنیداری نشان دادند. همچنین نتایج خوشهبندی تودهها، بر اساس خصوصیات ظاهری نشان داد در میان 4 خوشه، خوشهای که شامل 9 توده (هرسین، کوار، آذرشهر، بناب، یاسوج، قروه، سفید کاشان، سفید نیشابور و قولی قصه) بود دارای خصوصیات ظاهری بهتری از حیث وزن هزاردانه، طول دانه و قطر دانه بودند. همچنین بر اساس خصوصیات جوانهزنی، از میان شش خوشه تقسیمبندی شده، تودههای بذر مناطق یاسوج، سفید کاشان، زرد درچه، ترکیه، طارم، سفید نیشابور و قروه دارای خصوصیات جوانهزنی بهتری بودند. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت از میان خصوصیات ظاهری و جوانهزنی، تودههای یاسوج، سفید کاشان و سفید نیشابور دارای کیفیت مطلوبتری از نظر وزن هزاردانه، طول دانه، قطر دانه، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و هدایت الکتریکی میباشد.
کلمات کلیدی
, پیاز, جوانه زنی, خوشه بندی, سفید کاشان, یاسوج@article{paperid:1090698,
author = {کمائی, رضا and کافی, محمد and توکل افشاری, رضا and ملک زاده شفارودی, سعید and نباتی, جعفر},
title = {مطالعه خصوصیات ظاهری بذر و ویژگی های جوانه زنی توده های بومی پیاز خوراکی ایران},
journal = {علوم و فناوری بذر ایران},
year = {2022},
volume = {11},
number = {1},
month = {April},
issn = {2322-2646},
pages = {85--100},
numpages = {15},
keywords = {پیاز، جوانه زنی، خوشه بندی،سفید کاشان، یاسوج},
}
%0 Journal Article
%T مطالعه خصوصیات ظاهری بذر و ویژگی های جوانه زنی توده های بومی پیاز خوراکی ایران
%A کمائی, رضا
%A کافی, محمد
%A توکل افشاری, رضا
%A ملک زاده شفارودی, سعید
%A نباتی, جعفر
%J علوم و فناوری بذر ایران
%@ 2322-2646
%D 2022