عنوان : ( کمی سازی خصوصیات جوانه زنی بذر اسفرزه تحت تاثیر رژیم های دمایی و تنش خشکی )
نویسندگان: عباس هاشمی , رضا توکل افشاری , لیلا تبریزی , شیوا باروتی ,چکیده
به منظور ارزیابی پتانسیل جوانهزنی و رشد اولیه بذور سویا تغذیه شده با نانوذرات اکسید روی، دو آزمایش جداگانه (در محیط ژرمیناتور و در خاک) در دانشگاه شهرکرد در سال 1399 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی در گیاه مادری شامل ترکیبات مختلف روی (نانوذرات اکسید روی با اندازه های 38، 59 نانومتر و کلرید روی) و غلظتهای متفاوت (صفر، 50، 100، 200 و 500 میلیگرم بر کیلوگرم خاک) بودند. با افزایش غلظت نانو ذرات اکسید روی به خصوص نانو ذره 38 نانومتر در غلظت 200 میلیگرم بر کیلوگرم درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی (به ترتیب 67 و 89%)، طول و وزن ریشهچه (به ترتیب 133 و 356%)، طول و وزن ساقهچه (به ترتیب 135 و 103%) و در نتیجه شاخص بنیه گیاهچه (%291) افزایش یافت. افزایش معنیداری در میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوییدها (به ترتیب 28، 333 و 73%)، ارتفاع بوته (%41) ، سطح برگ (%66)، وزن اندام هوایی (%167) گیاهچه حاصل از بذور سویا تغذیه شده با غلظت 200 میلیگرم بر کیلوگرم اکسید روی 38 نانومتر مشاهده شد اما در غلظت 500 میلیگرم بر کیلوگرم ترکیبات روی اثرات سمی در گیاهچه مشاهده گردید. بهطور کلی نتیجهگیری میشود تغذیه گیاه سویا با نانوذره اکسید روی میتواند در بنیه بذر تولید شده بسیار مؤثر باشد.
کلمات کلیدی
, یکنواختی جوانه زنی, دمای کاردینال, گیاه دارویی, پتانسیل آب@article{paperid:1091587,
author = {عباس هاشمی and توکل افشاری, رضا and لیلا تبریزی and شیوا باروتی},
title = {کمی سازی خصوصیات جوانه زنی بذر اسفرزه تحت تاثیر رژیم های دمایی و تنش خشکی},
journal = {علوم و فناوری بذر ایران},
year = {2022},
volume = {11},
number = {2},
month = {September},
issn = {2322-2646},
pages = {33--42},
numpages = {9},
keywords = {یکنواختی جوانه زنی، دمای کاردینال، گیاه دارویی، پتانسیل آب},
}
%0 Journal Article
%T کمی سازی خصوصیات جوانه زنی بذر اسفرزه تحت تاثیر رژیم های دمایی و تنش خشکی
%A عباس هاشمی
%A توکل افشاری, رضا
%A لیلا تبریزی
%A شیوا باروتی
%J علوم و فناوری بذر ایران
%@ 2322-2646
%D 2022