عنوان : ( غذا با طعم حق مؤلف: امکان سنجی حمایت حقوق مالکیت ادبی و هنری از ابتکارات آشپزی (مطالعة تطبیقی در حقوق امریکا و ایران) )
نویسندگان: سیدمحمدهادی قبولی درافشان ,چکیده
آشپزها با استفاده از انواع رسانه ها تلاش می کنند غذاهای مختلف با طرزتهیه و مواد تشکیل دهندة متنوع را به مخاطبان ارائه دهند. ابتکار در این بخش به قدری است که امروزه از هنر آشپزی سخن به میان میآید. همین امر سبب شده است موضوع حمایت از ابتکارات غذایی، شامل دستورپخت و سفره آرایی، در قالب اعطای حقوق مالکیت ادبی و هنری به پدیدآورندگان آنها مطرح شود. در امریکا، دعاوی اقامه شده برای حمایت از دستورپخت و شکل غذاها تا کنون با موفقیت همراه نبوده است؛ هرچند دادگاهها امکان برخورداری این ابتکارات از کپی رایت را به طور کلی نفی نکرده اند. نتایج این تحقیق، که به شیوة توصیفیـ تحلیلی نگاشته شده است، نشان می دهد دستورپختهای فراتر از بیان سادة ترکیبات و روش تهیة غذا، که بیانگر هنر و ذوق و قریحة فرد باشد، به شرط تثبیت در حامل فیزیکی در حقوق امریکا و تجسم خارجی یافتن در حقوق ایران، حمایت پذیرند. البته، به دلیل حمایت ناپذیری ایده، منع دیگران از تهیة غذای موضوع دستورپخت ممکن نیست. شکل و شیوة ارائة غذاها نیز در صورت تحقق شرایط یادشده از حمایت برخوردار می شود. البته، شرط تثبیت در حامل فیزیکی بادوام حمایت از برخی سفره آرایی ها را در حقوق امریکا با مشکل مواجه میکند.
کلمات کلیدی
, اصالت, تثبیت در حامل فیزیکی, حقوق مالکیت ادبی و هنری, دستورپخت, سفرهآرایی@article{paperid:1092399,
author = {قبولی درافشان, سیدمحمدهادی},
title = {غذا با طعم حق مؤلف: امکان سنجی حمایت حقوق مالکیت ادبی و هنری از ابتکارات آشپزی (مطالعة تطبیقی در حقوق امریکا و ایران)},
journal = {حقوق خصوصی},
year = {2021},
volume = {18},
number = {2},
month = {September},
issn = {2008-840X},
pages = {466--485},
numpages = {19},
keywords = {اصالت، تثبیت در حامل فیزیکی، حقوق مالکیت ادبی و هنری، دستورپخت، سفرهآرایی},
}
%0 Journal Article
%T غذا با طعم حق مؤلف: امکان سنجی حمایت حقوق مالکیت ادبی و هنری از ابتکارات آشپزی (مطالعة تطبیقی در حقوق امریکا و ایران)
%A قبولی درافشان, سیدمحمدهادی
%J حقوق خصوصی
%@ 2008-840X
%D 2021