پژوهش های میوه کاری, دوره (6), شماره (2), سال (2022-3) , صفحات (62-80)

عنوان : ( بهبود برخی خصوصیات رشدی و بیوشیمیایی بادام با استفاده از باکتری‌های ریزوسفری شور، قلیا و شور و قلیاپسند در بادامستان‌های خراسان رضوی )

نویسندگان: غلامحسین خلیلی طرقبه , علی تهرانی فر , بهرام عابدی , مهرنوش اسکندری تربقان ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

بادام در زمره درختان باغی حـساس به شوری قرار می­گیـرد. تاثیر چهار نوع خاک شور با شوری­های مختلف (2، 4، 8 و 16 dS m-1) به همراه تلقیح دو جدایه باکتری و شاهد استریل شده از سه گروه باکتری شورپسند، قلیاپسند و شورو قلیاپسند جداسازی شده از ریزوسفر بادام ستان­های خراسان رضوی بر القاء مقاومت به شوری در پایه GN بادام تحت شرایط شوری و قلیائیت خاک، بررسی شد. بیشترین میانگین تولید تری ایندول­استیک اسید، انحلال فسفات­های معدنی و اگزوپلی­ساکارید بترتیب برای جدایه­ های قلیاپسند، شوروقلیاپسند و شورپسند مشاهده گردید. شوری خاک به­طور معنی­ داری ارتفاع گیاهان، مساحت برگ، وزن تر و خشک اندام­ هوایی و ریشه ها، قند محلول، نامحلول و کل را کاهش داد. بیشترین ارتفاع گیاه (cm 61/2) در گروه شورپسندها و کمترین آن در گروه قلیاپسندها مشاهده شد. باکتری­های شورپسند بیشترین افزایش را در وزن­ تر اندام هوایی موجب شدند، لیکن وزن­ تر ریشه­ ها در گروه باکتری­های شور و قلیاپسند حداکثر بود. نسبت وزن تر اندام هوایی به ریشه­ ها به ترتیب برای سه گروه شورپسند، قلیاپسند و شور و قلیاپسندها 0/86، 0/87 و 0/74 بود که بیانگر تأثیر بیشتر باکتری­های شور و قلیاپسند بر رشد ریشه­ ها نسبت به رشد اندام هوایی بود. تلقیح باکتری­های شور و قلیاپسند موجب افزایش درصد رطوبت ریشه­ ها و اندام هوایی در خاک­هایی با شوری بالا (بترتیب 16 و 8 dS m-1) گردید. به­ طورکلی، باکتری­های شوروقلیاپسند بر بهبود رشد ریشه­ ها، قلیاپسندها و شورپسندها بترتیب بر افزایش خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی بادام تأثیر بیشتری داشتند.

کلمات کلیدی

باکتری‌های بهبود دهنده رشد گیاه پرولین قند کل کلروفیل نسبت وزن اندام‌هوایی به ریشه
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1093628,
author = {خلیلی طرقبه, غلامحسین and تهرانی فر, علی and عابدی, بهرام and مهرنوش اسکندری تربقان},
title = {بهبود برخی خصوصیات رشدی و بیوشیمیایی بادام با استفاده از باکتری‌های ریزوسفری شور، قلیا و شور و قلیاپسند در بادامستان‌های خراسان رضوی},
journal = {پژوهش های میوه کاری},
year = {2022},
volume = {6},
number = {2},
month = {March},
issn = {2538-4376},
pages = {62--80},
numpages = {18},
keywords = {باکتری‌های بهبود دهنده رشد گیاه پرولین قند کل کلروفیل نسبت وزن اندام‌هوایی به ریشه},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T بهبود برخی خصوصیات رشدی و بیوشیمیایی بادام با استفاده از باکتری‌های ریزوسفری شور، قلیا و شور و قلیاپسند در بادامستان‌های خراسان رضوی
%A خلیلی طرقبه, غلامحسین
%A تهرانی فر, علی
%A عابدی, بهرام
%A مهرنوش اسکندری تربقان
%J پژوهش های میوه کاری
%@ 2538-4376
%D 2022

[Download]