عنوان : ( مطالعه ویژگیهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی عدس (Lens culinaris Madikus) در شرایط تنش شوری )
نویسندگان: وجیهه حیدری , محمدجواد احمدی لاهیجانی , جعفر نباتی , احمد نظامی ,چکیده
تنش شوری یکی از مهمترین تنشهای غیرزنده و کاهشدهنده عملکرد گیاهان زراعی در مناطق نیمهخشک و خشک است. به منظور بررسی اثر تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ژنوتیپهای مختلف عدس، آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقات شوری دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1400-1399 اجرا شد. سطوح شوری 5/2، 6 و 9 دسیزیمنس بر متر در کرتهای اصلی و شش ژنوتیپ عدس در کرتهای فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح تنش شوری محتوای کاروتنوئیدها، فنل، سدیم برگ و زیستتوده کاهش یافت. بیشترین محتوای فنل برگ در شوری 5/2 دسیزیمنس بر متر و ژنوتیپ MLC178 مشاهده شد و با افزایش شدت تنش به 6 و 9 دسیزیمنس بر متر به ترتیب 28 و 238 درصد از محتوای فنل برگ کاسته شد. ژنوتیپ MLC118 دارای بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز در شرایط سطح 5/2 دسیزیمنس بر متر بود و با افزایش شدت تنش شوری به 6 و 9 دسیزیمنس بر متر، فعالیت آنزیم کاتالاز به ترتیب 09/1 و 94/1 برابر کاهش یافت. از سوی دیگر، بیشترین زیستتوده در سطح 5/2 دسیزیمنس بر متر و در ژنوتیپ MLC117 مشاهده شد که نسبت به سطوح بالاتر شوری، بیش از دو برابر زیستتوده بیشتری تولید کرد. بیشترین محتوای پرولین برگ در ژنوتیپ MLC26 در سطح تنش شوری 9 دسیزیمنس بر متر مشاهده شد، درحالیکه، با کاهش سطح تنش شوری به 6 و 5/2 دسیزیمنس بر متر، محتوای پرولین برگ به ترتیب به میزان 4 و 46 درصد کاهش یافت. بهطورکلی، ژنوتیپهای MLC117 و MLC12 در شرایط تنش شوری در بیشتر صفات برتری داشتند.
کلمات کلیدی
, پرولین, زیستتوده, فنل, کاتالاز, DPPH@article{paperid:1094177,
author = {حیدری, وجیهه and احمدی لاهیجانی, محمدجواد and نباتی, جعفر and نظامی, احمد},
title = {مطالعه ویژگیهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی عدس (Lens culinaris Madikus) در شرایط تنش شوری},
journal = {فرآیند و کارکرد گیاهی},
year = {2023},
volume = {12},
number = {56},
month = {November},
issn = {2322-2727},
pages = {89--108},
numpages = {19},
keywords = {پرولین، زیستتوده، فنل، کاتالاز، DPPH},
}
%0 Journal Article
%T مطالعه ویژگیهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی عدس (Lens culinaris Madikus) در شرایط تنش شوری
%A حیدری, وجیهه
%A احمدی لاهیجانی, محمدجواد
%A نباتی, جعفر
%A نظامی, احمد
%J فرآیند و کارکرد گیاهی
%@ 2322-2727
%D 2023