عنوان : ( بررسی تنوع مکانی کارایی مصرف آب و منابع کودی در سیبزمینی در ایران )
نویسندگان: مصطفی ترکمان , سرور خرم دل , پرویز رضوانی مقدم , مهدی نصیری محلاتی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی تنوع مکانی کارایی مصرف آب، نیتروژن، فسفر و پتاسیم در گیاه سیبزمینی در مناطق مختلف ایران اجرا شد. برای این منظور، استانها و شهرستان های با بیش از هشتاد درصد تولید سیب زمینی در کشور طی سال های 99-1390، تعیین و در هر استان، شهرستانهای دارای بیش از 80 درصد تولید، انتخاب و شاخص های کارایی مصرف نیتروژن، فسفر، پتاسیم و آب و ضرایب همبستگی بین آنها محاسبه شد. رابطه بین عملکرد، پارامترهای اقلیمی با میزان آب، نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیز تعیین شد. نتایج نشان داد که بیشترین کارایی مصرف نیتروژن، فسفر و آب به ترتیب با 01/159 کیلوگرم غده بر کیلوگرم نیتروژن، 30/177کیلوگرم غده بر کیلوگرم فسفر و 15/7 کیلوگرم غده بر مترمکعب آب در استان اردبیل و بیشترین کارایی مصرف پتاسیم معادل 27/628 کیلوگرم غده بر کیلوگرم پتاسیم در استان کرمان مشاهده شد. کارایی مصرف نیتروژن و آب بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار را با یکدیگر داشتند. بررسی رگرسیون بین عملکرد با متغیرهای اقلیمی و زراعی نشان داد که افزایش مصرف نیتروژن و فسفر به ترتیب بیشترین تأثیر را بر بهبود عملکرد غده داشتند، در حالی که دما کمترین تأثیر را نشان داد. افزایش پتاسیم نیز تأثیر منفی بر عملکرد غده نشان داد. با توجه به همبستگی معنی دار بین کارایی مصرف منابع و تأثیرگذاری مستقیم آن بر عملکرد غده، به نظر میرسد که بهبود مدیریت کارایی مصرف منابع در سیستم های زراعی می تواند تأثیر زیادی بر افزایش عملکرد و به تبع آن کاهش تلفات منابع داشته باشد.
کلمات کلیدی
, بارندگی, دما, کارایی مصرف, عوامل اقلیمی@article{paperid:1095070,
author = {ترکمان, مصطفی and خرم دل, سرور and رضوانی مقدم, پرویز and نصیری محلاتی, مهدی},
title = {بررسی تنوع مکانی کارایی مصرف آب و منابع کودی در سیبزمینی در ایران},
journal = {علوم سبزی ها},
year = {2023},
volume = {1},
number = {1},
month = {December},
issn = {2676-4814},
pages = {1--10},
numpages = {9},
keywords = {بارندگی، دما، کارایی مصرف، عوامل اقلیمی},
}
%0 Journal Article
%T بررسی تنوع مکانی کارایی مصرف آب و منابع کودی در سیبزمینی در ایران
%A ترکمان, مصطفی
%A خرم دل, سرور
%A رضوانی مقدم, پرویز
%A نصیری محلاتی, مهدی
%J علوم سبزی ها
%@ 2676-4814
%D 2023