عنوان : ( ارزیابی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ریزساختارفرآورده بافت داده شده کینوآ )
نویسندگان: الهام قیامی , آرش کوچکی , الناز میلانی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
آرد کینوآ منبعی سرشار از اسیدآمینههای ضروری، فیبر غذایی، ویتامینهای گروه ب، آلفاتوکروفرول و املاحی نظیر آهن و مس بوده و جایگزین مناسبی برای توسعه فرآوردههای بدون گلوتن و بر پایه برنج میباشد. بدین منظور اصلاح برخی ویژگیهای آرد کینوآ با فرایندهای مختلف میتواند در جهت بهبود کیفیت و توسعه این قبیل فرآوردهها مؤثر باشد. این پژوهش با هدف تأثیر شرایط فرایند اکستروژن شامل رطوبت اولیه خوراک (16 و 24 درصد) و دمای پخت (130، 150 و 170 درجه سانتیگراد) بر ویژگیهای رطوبت، دانسیته توده، شاخص جذب آب، پارامترهای رنگ، سفتی بافت، و ریزساختار فرآورده بافت داده شده کینوا، مورد بررسی قرار گرفت. مطابق نتایج، افزایش همزمان رطوبت خوراک و دمای فرایند منجر به کاهش معنیدار رطوبت نهایی فراورده بافت داده شده کینوآ شد (p<0.05). نمونه فرایند شده در دمای 150 درجه سانتیگراد با رطوبت ورودی 16 درصد دارای کمترین میزان دانسیته بود. شاخص جذب آب کلیه نمونههای اکسترودشده بیشتر از نمونه شاهد بود و این پدیده با افزایش رطوبت اولیه خوراک و دمای پخت، بطرز معنیداری تشدید شد (p<0.05). فرآیند اکستروژن با کاهش معنیدار پارامتر L* و افزایش پارامترهای a* و b* همراه بود (p<0.05). در حالیکه افزایش دمای فرآیند منجر به افزایش تغییرات پارامترهای رنگ شد. افزایش رطوبت خوراک ورودی سبب افزایش سفتی بافت فراورده گردید اما همزمان با افزایش دمای پخت؛ سفتی بافت کاهش یافت چنانکه کمترین میزان سفتی 59/8 نیوتن گزارش شد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی تجمعات بزرگتر گرانولهای نشاسته در نمونههای اکسترودشده در مقایسه با نمونه شاهد را نشان دادندکه با افزایش رطوبت خوراک ورودی، ظاهری یکنواختتر و صافتر به خود گرفتند. در مجموع میتوان دریافت کاربرد اکستروژن به عنوان فناوری پیش پخت، روشی مطلوب برای بهبود ویژگیهای عملکردی و تکنولوژیکی آرد کینوآ و توسعه فرآوردههای بدون گلوتن میباشد.
کلمات کلیدی
, اکستروژن, فرآورده فاقد گلوتن, کینوآ, ویژگیهای عملکردی@article{paperid:1096181,
author = {قیامی, الهام and کوچکی, آرش and الناز میلانی},
title = {ارزیابی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ریزساختارفرآورده بافت داده شده کینوآ},
journal = {پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران},
year = {2022},
month = {May},
issn = {1735-4161},
keywords = {اکستروژن، فرآورده فاقد گلوتن، کینوآ، ویژگیهای عملکردی},
}
%0 Journal Article
%T ارزیابی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ریزساختارفرآورده بافت داده شده کینوآ
%A قیامی, الهام
%A کوچکی, آرش
%A الناز میلانی
%J پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران
%@ 1735-4161
%D 2022