عنوان : ( تغییر در ترکیبات فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانی و زیست توده نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) تحت سطوح مختلف روی و سالیسیلیک اسید )
نویسندگان: لیلا مهدی زاده شاندیز , محمد مقدم , علی گنجعلی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) گیاه علفی چندساله حاوی ترکیبات فنلی با ارزش می باشد. روی (Zn) یکی از عناصر ضروری ریزمغذی است که برای رشد و تکثیر گیاه ضروری می باشد. سالیسیلیک اسید (SA) یکی از محرک های رشد است و به عنوان یک آنتی اکسیدان غیرآنزیمی بر اکثر واکنش های متابولیسمی و رشد گیاه اثر می گذارد و سبب تحریک بیوسنتز متابولیت های ثانویه از جمله فنل ها در گیاهان می شود. به منظور بررسی برهمکنش عنصر روی و سالیسیلیک اسید بر زیست توده، مهار رادیکال های آزاد و ترکیبات فنلی نعناع فلفلی مطالعه ای براساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل کاربرد عنصر روی در محلول غذایی در 4 سطح (0، 025/0، 05/0، 1 میلی گرم در لیتر) و محلول پاشی در 4 سطح (شاهد (آب مقطر)، اتانول 1 درصد (به عنوان حلال)، 1 و 2 میلی مولار سالیسیلیک اسید) بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد کاربرد روی و سالیسیلیک اسید سبب افزایش میزان ترکیبات فنلی، مهار رادیکالهای آزاد و زیست توده اندام هوایی و ریشه نعناع فلفلی گردید. بیشترین میزان رزمارینیک اسید (23/34 میلی گرم بر گرم وزن خشک) به عنوان ترکیب فنلی اصلی ، در تیمار 1/0 میلی گرم بر لیتر روی و محلول پاشی 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد. بیشترین میزان مهار رادیکالهای آزاد (54/0 میلی گرم بر میلی لیتر) و زیست توده اندام هوایی در تیمار 05/0 میلی گرم بر لیتر روی و 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید و بیشترین زیست توده ریشه در تیمار 05/0 میلی گرم بر لیتر و 2 میلی مولار سالیسیلیک اسید مشاهده شدند. نتایج حاصل از این تحقیق می تواند منجر به کاربرد میزان صحیح عنصر روی و سالیسیلیک اسید به منظور افزایش عملکرد و ترکیبات فنلی مطلوب گیاه نعناع فلفلی گردد.
کلمات کلیدی
, تنظیم کننده رشد, خانواده نعناعیان, رزمارینیک اسید, صفات رشدی, فعالیت آنتی اکسیدانی@inproceedings{paperid:1096248,
author = {مهدی زاده شاندیز, لیلا and مقدم, محمد and گنجعلی, علی},
title = {تغییر در ترکیبات فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانی و زیست توده نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) تحت سطوح مختلف روی و سالیسیلیک اسید},
booktitle = {سیزدهمین کنگره علوم باغبانی ایران},
year = {2023},
location = {گرگان, ايران},
keywords = {تنظیم کننده رشد، خانواده نعناعیان، رزمارینیک اسید، صفات رشدی، فعالیت آنتی اکسیدانی},
}
%0 Conference Proceedings
%T تغییر در ترکیبات فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانی و زیست توده نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) تحت سطوح مختلف روی و سالیسیلیک اسید
%A مهدی زاده شاندیز, لیلا
%A مقدم, محمد
%A گنجعلی, علی
%J سیزدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
%D 2023