عنوان : ( اثر محلولپاشی ساکارز بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه استویا در شرایط مزرعه )
نویسندگان: وحید اکبرپور , حسین آروئی , کامبیز مشایخی , مجید عزیزی ارانی , محمد علی بهمنیار ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
مقدمه و هدف: قندها یکی از اجزای مهم در جیره غذایی انسانها در کنار چربیها و پروتئینها، بهشمار میروند، بهطوریکه حدود 70-60 درصد انرژی خود را ابتدا از آنها تأمین میکنند. گیاه استویا یکی از مهمترین گیاهان دارویی با خواص بالای آنتیاکسیدانی، با خصوصیات قندی بارز و بدون کالری میتواند جایگزین قندهای استخراجشده از دیگر منابع شود. از ویژگیهای این شیرینکننده اینست که بهدلیل عدم جذب در سیستم گوارشی برای استفاده افراد دیابتی بسیار مفید است. از طرفی بهدلیل کالریزا نبودن، مناسب رژیم غذایی افراد چاق میباشد. شکل قابل انتقال محصولات فتوسنتزی یعنی کربوهیدراتها در گیاهان ساکارز است. محلولپاشی ساکارز برای تأمین سریع ترکیبات موردنیاز گیاهان بااهمیت است. این پژوهش بهمنظور بررسی امکان تأثیر ساکارز در غلظتهای متفاوت بهعنوان منبع احتمالی کربنی جایگزین، روی برخی از ویژگیهای فتوسنتزی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی استویا انجام شده است. مواد و روشها: این آزمایش بهصورت فاکتوریل برپایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال زراعی 94-1393 انجام شد. تیمارهای موردبررسی شامل سطوح مختلف ساکارز با غلظتهای صفر، 2/5، 5 و 10 درصد انتخاب شدند. لذا ماده مذکور در حلالهای متانول 15 درصد، اسید بُریک سه در هزار و اسید استیک یک در هزار حل شدند. تیمارها به فواصل هر 10 روز یکبار تا قبل از مرحله به گل رفتن بر روی گیاه محلولپاشی شدند. با شروع گلدهی برخی خصوصیات گیاه نظیر کلروفیل کل، کاروتنوئید، فنل کل، فلاونوئید کل، فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان استویوزاید و ریبودیوزاید اندازهگیری شدند.