عنوان : ( بررسی علایم بیماری باکتریایی پوسیدگی خشک بنه زعفران در زعفران کاری های استان خراسان رضوی )
نویسندگان: محمود رضا کریمی شهری , محمد زکی عقل ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
بیماری پوسیدگی خشک بنه زعفران، ناشی از باکتری Burkholderia gladioli، یکی از تهدیدهای جدی در کشت زعفران (Crocus sativus L.) در ایران به شمار میرود. این باکتری گرم منفی و هوازی، میتواند بر کیفیت و کمیت زعفران تأثیر بگذارد. علائم در مزرعه به صورت لکه ای مشاهده شد. علایم در دوره گلدهی، کاهش تعداد گلها یا عدم گلدهی بنههای آلوده و کاهش کیفیت کلاله بود. کاتافیلها پوسیده و تغییر رنگ داده و از خاک خارج نشدند. در آلودگی شدید لکههای بدون برگ در مناطق آلوده دیده شد. برگهای زعفران آلوده رنگ پریده و با نکروز انتهای برگ همراه بودند. برگهای آلوده کوتاهتر از برگهای سالم بودند و دچار زردی زودرس در اواسط زمستان می شدند. علائم واضح بیماری در بنههای مادری مشاهده شد. در ناحیه جوانهزنی ریشه، علائم به صورت حلقهای با تغییر رنگ قرمز تا قهوه ای تیره مشاهده شد که به تدریج به بافتهای عمیقتر بنه گسترش پیدا میکند. جوانههای جانبی در بنههای آلوده شروع به رشد کرده و تعداد زیادی کاتافیل ضعیف تولید کرده که قادر به گلدهی نبودند. از پرگنه های جداسازی شده از نمونه های دارای علایم در واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از آغازگر اختصاصی، 467 جفت باز از ژن 16S rRNA باکتری تکثیر و تعیین توالی شد که با توالی آر ان ا ریبوزومی باکتری B. gladioli شباهت داشت. نتایج نشاندهنده حساسیت زعفران در تمام مراحل رشد به بیماری پوسیدگی خشک بنه زعفران است، بنابراین، تدوین استراتژیهای مدیریتی مؤثر با تأکید بر روشهای بیولوژیکی و بهزراعی جهت مدیریت بیماری در مزرعه ضروری است.