عنوان : ( صفحه اصلی تبیین عوامل مؤثر بر کثرت نامزدها در کارزارهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی (نمونهپژوهی: حوزه انتخابیه ممسنی و رستم) )
نویسندگان: هادی اعظمی , سید محمد حسین حسینی , وحید صادقی ,
چکیده
کارزار انتخاباتی، فرایند سیاسی است که با محافل اجتماعی و سیاسی مختص به خود می تواند همه اقشار، طبقات و فضاهای جغرافیایی را دربرگیرد. با توجه به ثبت نام چشمگیر نامزدها در انتخابات مجلس شورای اسلامی، پژوهش حاضر در پی تبیین عوامل مؤثر بر کثرت نامزدهای انتخاباتی و فرصت ها، چالش ها، آسیب ها و پیامدهای ناشی از آن در حوزه انتخابیه ممسنی و رستم است؟ روش تحقیق، ماهیت توصیفی ـ تحلیلی دارد و روش گردآوری اطلاعات مبتنی بر رصد پایگاه های تحلیلی ـ خبری محلی و استانی، فعالیت گروه های انتخاباتی مجازی (واتس اَپ، تلگرام و امثالهم) و مشاهدات میدانی ادوار مختلف انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیة ممسنی و رستم است. نتایج تحقیق نشان داد، کثرت نامزدها در این حوزه انتخابیه ریشه در عواملی هم چون پدیده شکاف نسلی نامزدها (ابراز وجود نامزدهای جوان در برابر نامزدهای سنتی)، استراتژی تغییر حوزه انتخابیه کاندیداها (ورود کاندیداهای جدید به این حوزه انتخابیه)، تصمیم جغرافیای قدرت از بالا (مراجع عهده دار صلاحیت نامزدها) و اجماع نخبگان از پایین (خستگی نخبگان ممسنی و رستم از نامزدهای تکراری ادوار گذشته و تلاش برای معرفی نامزدهای جدید در کارزار انتخابات) داشته است. برآیند این وضعیت، خلق فرصت ها (شناخت مردم از میزان توانمندی نامزدهای جوان، آگاهی نامزدها از مشکلات حوزه انتخابیه و افزایش دامنة انتخاب رأی دهندگان)، ایجاد برخی چالش ها (افزایش سطح انتظارات نامزدها از گروه دوستان و حلقه های خویشاوندی، سَهم خواهی نامزدها در چارچوب ائتلاف های طایفه ای، انباشت تعارضات درون طایفه ای بر شکاف برون طایفه ای)، آسیب ها (مدل ائتلاف و اجماع طایفه ای) و پیامدها (صَرف هزینه گزاف در ستادهای انتخاباتی نامزدها، احتمال پایداری میزان مشارکت سیاسی و تحمیل بار مالی ـ امنیتی برگزاری انتخابات دومرحله ای به دستگاه های اجرایی) در این حوزه انتخابیه بوده است. همچنین ردصلاحیت نامزدهای این حوزه انتخابیه ریشه در عواملی همچون ضعف مناسبات سیاسی با جغرافیای قدرت (سطح تحلیل ملی)، مناقشات ارضی و مرزی با همسایگان (سطح تحلیل منطقه ای) و تحرکات گروه های ذی نفوذ (سطح تحلیل محلی) داشته است. هر چند نقش مؤلفه های دیگری نظیر ضعف شناسه های دموکراسی، ساز و کارهای نظارتی و عملکرد نامزدها در این زمینه را نمی توان نادیده انگاشت. در مجموع، این نتیجه حاصل شده است که صِرف ثبت نام گسترده نامزدها برای کسب شهرت و ائتلاف انتخاباتی در نتیجة بده بستان / سیاسی (از جنس طایفه ای) نمی تواند مشکل گشای توسعه ممسنی و رستم باشد. از این رو کنش جدی نامزدها برای تنظیم و ارائه برنامه توسعه محور به منظور قراردادن این شهرستان ها در مسیر توسعه ضرورت دارد.
کلمات کلیدی
, کارزار انتخاباتی, کثرت نامزدها, مجلس شورای اسلامی, حوزه انتخابیه ممسنی و رستم.@article{paperid:1102259,
author = {اعظمی, هادی and سید محمد حسین حسینی and صادقی, وحید},
title = {صفحه اصلی تبیین عوامل مؤثر بر کثرت نامزدها در کارزارهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی (نمونهپژوهی: حوزه انتخابیه ممسنی و رستم)},
journal = {راهبرد سیاسی},
year = {2025},
volume = {8},
number = {3},
month = {January},
issn = {2717-0381},
pages = {159--190},
numpages = {31},
keywords = {کارزار انتخاباتی، کثرت نامزدها، مجلس شورای اسلامی، حوزه انتخابیه ممسنی و رستم.},
}
%0 Journal Article
%T صفحه اصلی تبیین عوامل مؤثر بر کثرت نامزدها در کارزارهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی (نمونهپژوهی: حوزه انتخابیه ممسنی و رستم)
%A اعظمی, هادی
%A سید محمد حسین حسینی
%A صادقی, وحید
%J راهبرد سیاسی
%@ 2717-0381
%D 2025