عنوان : ( مقایسه پاسخ گلوکز، انسولین خون و میزان اشتها به مقدار مصرف کربوهیدرات پس از فعالیت تناوبی شدید در دختران ورزشکار )
نویسندگان: مریم تقدیری , جواد مهربانی , حمید محبی , حمید اراضی ,
چکیده
مقدمه و هدف: ریکاوری مطلوب بخش مهمی از فرایند تمرین است و میل به مصرف غذا در این دوره اهمیت فراوانی دارد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی پاسخ گلوکز ، انسولین و میزان اشتها به مقدار مصرف کربوهیدرات پس از فعالیت تناوبی شدید (HIIE) بود. مواد و روشها: تعداد 32 دختر ورزشکار (با سن 1.04±22.41 سال و وزن 2.41±56.77) به دو گروه نوشیدنی کربوهیدراتی (با مقادیر 1.2 گرم/کیلوگرم و 0.4 گرم/کیلوگرم) تقسیم شدند. فعالیت تناوبی شامل 8 تکرار 3 دقیقهای (3×8) با شدت 80 درصد حداکثر ضربان قلب، سرعت اولیه 6 کیلومتر/ساعت و شیب 1 درصد بود. هر 3 دقیقه، 1 کیلومتر بر سرعت افزوده ولی شیب ثابت باقی میماند. استراحت فعال بین تکرارها 90 ثانیه و با شدت 55 درصد اجرا شد. آزمودنیها در دقایق 15 و 90 ریکاوری، نوشیدنی مصرف کردند و پیش، بلافاصله و 150 دقیقه پس از فعالیت خونگیری به عمل آمد. میزان اشتها پیش، بلافاصله، دقایق 15، 30، 60، 90 و 150 پس از فعالیت با مقیاس اشتها (VAS) اندازهگیری شد. برای ارزیابی آماری از آزمون آنالیز واریانس چند متغیری با اندازهگیری مکرر و ضریب همبستگی پیرسون در سطح 0.05>P استفاده شد. یافتهها: مقدار مصرف کربوهیدرات تفاوت معنیداری در میل به غذا 30 دقیقه پس از فعالیت بین دو گروه ایجاد کرد (0.05>P). میل به غذا در گروه 0.4 گرم/کیلوگرم کمتر بود (0.05>P). گلوکز خون بر خلاف انسولین در هر دو گروه پس از فعالیت HIIE افزایش یافت ولی در دقیقه 150 در گروه 1.2 گرم/کیلوگرم کاهش یافت (0.05>P). بحث و نتیجهگیری: با توجه به نتایج به طور کلی به نظر میرسد بعد از فعالیت تناوبی شدید اشتها کاهش و بعد از مصرف کربوهیدرات در هر دو گروه روند افزایشی داشته است که با توجه به جذب گلوگز و تغییرات مقاومت به انسولین قابل توجیه است.
کلمات کلیدی
, فعالیت تناوبی شدید, اشتها, انسولین, گلوکز, مکمل کربوهیدرات@article{paperid:1102341,
author = {مریم تقدیری and جواد مهربانی and حمید محبی and اراضی, حمید },
title = {مقایسه پاسخ گلوکز، انسولین خون و میزان اشتها به مقدار مصرف کربوهیدرات پس از فعالیت تناوبی شدید در دختران ورزشکار},
journal = {ورزش و علوم زیست حرکتی},
year = {2023},
volume = {14},
number = {28},
month = {February},
issn = {2228-723X},
pages = {85--95},
numpages = {10},
keywords = {فعالیت تناوبی شدید، اشتها، انسولین، گلوکز، مکمل کربوهیدرات},
}
%0 Journal Article
%T مقایسه پاسخ گلوکز، انسولین خون و میزان اشتها به مقدار مصرف کربوهیدرات پس از فعالیت تناوبی شدید در دختران ورزشکار
%A مریم تقدیری
%A جواد مهربانی
%A حمید محبی
%A اراضی, حمید
%J ورزش و علوم زیست حرکتی
%@ 2228-723X
%D 2023