عنوان : ( بازخوانی تحلیلی ساختار و کارکرد نظام سیاسی اسلام با تاکید بر خطبه 164 نهج البلاغه (براساس نظریه نظامهای اجتماعی) )
نویسندگان: منصوره یوسفی , نجف لکزایی , محمدعلی وطن دوست حقیقی مرند ,
چکیده
همه نظامهای سیاسی از دو بخش ساختاری و کارکردی تشکیل شدهاند. به طور کلی هشت محور را میتوان ذیل این دو بخش تعریف نمود. در بخش ساختاری «ضرورتها و اهداف، عناصر نظام سیاسی، مرزهای سیاسی و شبکه قدرت» و در بخش کارکردی «مرکز تصمیم گیری، قلمرو اختیارات، جریان یا فرآیند قدرت و بازخوردها» جای میگیرند. خطبه 164 نهجالبلاغه که در یکی از بحرانیترین شرایط سیاسی حکومت عثمان توسط امیرالمؤمنین علی (ع) ایراد شده است، همه هشت محور یادشده را رد برگرفته است و میتواند نمونهای از دیدگاه اسلام درباره ساختار و کارکرد یک نظام سیاسی مطلوب را ارائه دهد. در جستار حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی ساختار و کارکرد نظام سیاسی اسلام با تاکید بر خطبه 164 نهج البلاغه مورد بازخوانی قرار گرفته است. در پایان این نتیجه به دست آمده است که خطبه یادشده، نظریه محورهای هشت گانه نظام سیاسی در دو بخش ساختاری و کارکردی را تأیید مینماید. البته این محورها گاه به تفصیل و گاه به اشاره در خطبه 164 مورد تاکید امام علی (ع) قرار گرفتهاند.
کلمات کلیدی
, نظام سیاسی, ساختار, کارکرد, نهجالبلاغه, خطبه 164@article{paperid:1102552,
author = {منصوره یوسفی and نجف لکزایی and وطن دوست حقیقی مرند, محمدعلی},
title = {بازخوانی تحلیلی ساختار و کارکرد نظام سیاسی اسلام با تاکید بر خطبه 164 نهج البلاغه (براساس نظریه نظامهای اجتماعی)},
journal = {پژوهش های نهج البلاغه},
year = {2024},
volume = {23},
number = {82},
month = {December},
issn = {1735-8051},
pages = {13--33},
numpages = {20},
keywords = {نظام سیاسی، ساختار، کارکرد، نهجالبلاغه، خطبه 164},
}
%0 Journal Article
%T بازخوانی تحلیلی ساختار و کارکرد نظام سیاسی اسلام با تاکید بر خطبه 164 نهج البلاغه (براساس نظریه نظامهای اجتماعی)
%A منصوره یوسفی
%A نجف لکزایی
%A وطن دوست حقیقی مرند, محمدعلی
%J پژوهش های نهج البلاغه
%@ 1735-8051
%D 2024