عنوان : ( ارائه مدل الزامات طراحی شبکه همزیستی صنعتی با استفاده از روش فراترکیب (مورد مطالعه: شهرک صنعتی بابل عراق) (مورد مطالعه: شهرک صنعتی بابل عراق) )
نویسندگان: قاسم عبدالله حمد الزهیری , امیر محمد فکور ثقیه , مصطفی کاظمی , غلامرضا ملک زاده ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
مقدمه: چالش های زیست محیطی در پارک های صنعتی به طور فزاینده ای حیاتی شده اند که با دفع نامناسب زباله و کاهش منابع مشخص می شود. این مسائل نیازمند راه حل های نوآورانه برای توسعه صنعتی پایدار است. شبکه های همزیستی صنعتی یک رویکرد امیدوارکننده برای رسیدگی به چالش های پیچیده زیست محیطی و اقتصادی است. این تحقیق بر ارائه مدل الزامات طراحی شبکه همزیستی صنعتی برای شهرک صنعتی در شهر بابل عراق متمرکز است. روش تحقیق: تحقیق حاضر از نظر هدف توصیفی و از نظر نوع استفاده کاربردی است. جهت جمع آوری داده ها و اطلاعات در این پژوهش از مطالعه کیفی فراترکیب استفاده شده است و منابع دانشگاهی منتشر شده بین سالهای 2016 و 2023 استفاده شده است. پیش از رسم مدل ابتدا باید مولفه های شناسایی شده توسط روش فراترکیب، غربالگری شده و با شرایط مورد مطالعه تطبیق داده شوند. برای این منظور از روش دلفی استفاده شده است. در این پژوهش، پنل خبرگان دلفی متشکل از 15 نفر شامل 8 نفر از مدیران ارشد شهرک صنعتی بابل (با حداقل 10 سال سابقه)، 4 نفر از اساتید دانشگاه با تخصص مدیریت تولید و زنجیره تأمین، و 3 نفر از مشاوران صنعتی با تجربه در حوزه همزیستی صنعتی است. روش دلفی طی سه مرحله انجام شده است. در نهایت با استفاده از نرم افزار Atlas.ti مدل نهایی برای الزامات مورد تایید خبرگان استفاده شد. یافته ها: در این تحقیق، پس از غربال گری مقالات، کتابها و پایاننامههای جستحو شده در پایگاه های معتبر علمی، در نهایت 46 مقاله انتخاب شدند. با پیروی از رویکرد هفت مرحلهای سندلوفسکی و باروسو، 46 الزام طراحی شبکه همزیستی شناسایی شده در پنج بعد فنی، سازمانی، اقتصادی، اجتماعی و نهادی دستهبندی شدند. در نهایت 16 الزام به تشخیص خبرگان انتخاب و مدل اطلس برای آنها ترسیم شد. برای اعتبار سنجی مدل از روش آزمون فرضیات مبتنی بر روابط بین متغییرها استفاده شد. نتایج بدست آمده، اعتبار مدل طراحی شده را تایید می نماید. نتیجه گیری: این تحقیق چارچوبی جامع برای درک و اجرای شبکههای همزیستی صنعتی در بابل، عراق ارائه میکند .مدل طراحی شده برای شبکه همزیستی صنعتی شامل پنج بعد کلیدی است که در قالب یک ساختار یکپارچه ارائه شده است. این ابعاد شامل بعد سازمانی، اقتصادی، اجتماعی، نهادی و فنی هستند. هر یک از این ابعاد نقش منحصربه فردی در موفقیت شبکه ایفا می کنند و در عین حال، از طریق ارتباطات متقابل با یکدیگر تعامل دارند . بعد سازمانی پایه ای ترین مؤلفه برای ایجاد همکاری بین اعضای شبکه است که شامل عواملی است که به مدیریت و هماهنگی میان شرکت های عضو شبکه مربوط می شود، از جمله ظرفیت سازمانی، اعتماد متقابل، اشتراک دانش و نگرش مدیریت. از نظر وجه تمایز تحقیق حاضر باید گفت، تاکنون مطالعه اندکی از جنبه کاربردی، به شناسایی الزامات و مدل های متناسب با آن در رابطه با شبکه همزیستی صنعتی پرداخته اند. نکته قابل توجه دیگر، تعداد پایین مطالعات در رابطه با شبکه همزیستی در کشورهای در حال توسعه است. علاوه بر این، در حالی که اکثر پژوهش ها از روش های کمی یا داده بنیاد برای مدل سازی شبکه های همزیستی صنعتی استفاده کرده اند، این تحقیق با استفاده از فراترکیب تلاش کرده است تا مجموعه ای از یافته های موجود را ترکیب کند و مدلی جامع و نظام مند ارائه دهد.
کلمات کلیدی
الزامات؛ شبکه همزیستی صنعتی؛ شهرک صنعتی بابل؛ روش فراترکیب؛ مدل اطلس@article{paperid:1102912,
author = {الزهیری, قاسم عبدالله حمد and فکور ثقیه, امیر محمد and کاظمی, مصطفی and ملک زاده, غلامرضا},
title = {ارائه مدل الزامات طراحی شبکه همزیستی صنعتی با استفاده از روش فراترکیب (مورد مطالعه: شهرک صنعتی بابل عراق) (مورد مطالعه: شهرک صنعتی بابل عراق)},
journal = {چشم انداز مدیریت صنعتی},
year = {2025},
volume = {16},
number = {2},
month = {March},
issn = {2251-9874},
pages = {1--38},
numpages = {37},
keywords = {الزامات؛ شبکه همزیستی صنعتی؛ شهرک صنعتی بابل؛ روش فراترکیب؛ مدل اطلس},
}
%0 Journal Article
%T ارائه مدل الزامات طراحی شبکه همزیستی صنعتی با استفاده از روش فراترکیب (مورد مطالعه: شهرک صنعتی بابل عراق) (مورد مطالعه: شهرک صنعتی بابل عراق)
%A الزهیری, قاسم عبدالله حمد
%A فکور ثقیه, امیر محمد
%A کاظمی, مصطفی
%A ملک زاده, غلامرضا
%J چشم انداز مدیریت صنعتی
%@ 2251-9874
%D 2025