Journal of Nutrition Sciences and Food Technology, دوره (20), شماره (1), سال (2025-4) , صفحات (45-57)

عنوان : ( Assessing Effects of Edible Coatings of Wild Sage Seeds and Xanthan Gum on Postharvest Quality of Lime (Citrus aurantifolia cv. Mexican Lime) )

نویسندگان: محبوبه محمدی , سمیه رستگار , عباس روحانی ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

ابقه و هدف: لیمو ترش از مهم‌ترین گونه‌های مرکبات می‌باشد. تقاضای مصرف‌کننده برای محصولات سالم با کیفیت بالا و ماندگاری طولانی از دلایلی است که باعث افزایش علاقه به استفاده از پوشش‌های خوراکی زیست تخریب‌پذیر شده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تأثیر پوشش‌های صمغ دانه مریم گلی وحشی و زانتان به‌تنهایی و در ترکیب با یکدیگر بررسی گردید. میوه‌ها بعد از 30 روز نگهداری در دمای 2±24 درجه سانتی‌گراد از نظر خصوصیات مختلف فیزیکوشیمیایی مختلف مانند افت وزن، مواد جامد محلول، ترکیبات ضد اکسیدانی میوه مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. یافته‌ها‌: پوشش‌های خوراکی به‌کار رفته به‌طور قابل توجهی نقش مؤثری در حفظ کیفیت میوه لیمو ترش داشتند. افت وزن میوه در میوه‌های تیمار شده به‌طور قابل توجهی در مقایسه با شاهد (8/4درصد) کاهش یافت. به‌طور ویژه، پوشش‌های ترکیبی صمغ دانه مریم گلی 2/0 درصد با صمغ زانتان 2/0 درصد کمترین افت وزن (7/2 درصد) را نشان دادند. علاوه بر این میزان مواد جامد محلول در تیمار ترکیبی کمترین میزان (6/4 درصد) و در رابطه با میزان اسیدیته این تیمار بیشترین میزان (44/6 درصد) را طی انبارمانی نشان داد. محتوی فنل، فلاونوئید و ضد‌اکسیدان در تمام تیمارها نسبت به شاهد در سطح بالاتری قرار داشتند. نتایج مقایسه میانگین نشان داد بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز در تیمار ترکیبی مشاهده شد. علاوه بر این صمغ دانه مریم گلی به‌طور معنی­داری (05/0p<) فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز را کنترل کردند. به‌طور کلی، پوشش‌ها ترکیبی بیشترین بازارپسندی را نشان دادند. نتیجه گیری: به‎طور کلی، این مطالعه نشان می‌دهد که صمغ دانه مریم گلی و زانتان با تنظیم فرآیندهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی، نقش مهمی در حفظ کیفیت میوه لیمو بعد از برداشت دارد.

کلمات کلیدی

, لیموترش, صمغ دانه مریم گلی, صمغ زانتان, پوشش خوراکی, انبارمانی
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1102946,
author = {محبوبه محمدی and سمیه رستگار and روحانی, عباس},
title = {Assessing Effects of Edible Coatings of Wild Sage Seeds and Xanthan Gum on Postharvest Quality of Lime (Citrus aurantifolia cv. Mexican Lime)},
journal = {Journal of Nutrition Sciences and Food Technology},
year = {2025},
volume = {20},
number = {1},
month = {April},
issn = {1727-3714},
pages = {45--57},
numpages = {12},
keywords = {لیموترش، صمغ دانه مریم گلی، صمغ زانتان، پوشش خوراکی، انبارمانی},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T Assessing Effects of Edible Coatings of Wild Sage Seeds and Xanthan Gum on Postharvest Quality of Lime (Citrus aurantifolia cv. Mexican Lime)
%A محبوبه محمدی
%A سمیه رستگار
%A روحانی, عباس
%J Journal of Nutrition Sciences and Food Technology
%@ 1727-3714
%D 2025

[Download]