عنوان : ( ارزیابی جایگزینی پودر ماهی با پودر ریزجلبک آرتروسپیرا (platensis Arthrospira) بر شاخص های عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی، ایمنی و استرس در خرچنگ چنگال باریک (Pontastacus leptodactylus) )
نویسندگان: امید صفری , سعید زاهدی , فاطمه داودی سفیدکوهی , مریم عامری , مارینا پائولوچی ,
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی اثر جایگزینی پودر ماهی با سطوح مختلف پودر ریز جلبک آرتروسپیرا (platensis Arthrospira) (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) بر عملکرد رشد، ایمنی، قابلیت هضم مواد مغذی و تحمل استرس در خرچنگ چنگال باریک (Pontastacus leptodactylus) با میانگین وزن اولیه 09/0±24/4 گرم در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار به مدت 63 روز انجام شد. نتایج بهدستآمده نشان داد که بیشترین میزان وزن نهایی (3/24 گرم) در سطح جایگزینی 75 درصد پودر ماهی با پودر ریز جلبک آرتروسپیرا مشاهده شد (05/0>p)؛ همچنین این سطح از جایگزینی بیشترین میزان رشد ویژه ( 78/2 درصد در روز) و میزان کارایی پروتئین (24/3) و کمترین ضریب تبدیل غذایی (91/1) را نسبت به تیمار شاهد از خود نشان داد (05/0>p). ارزش تولیدی پروتئین (59 درصد)، ضرایب قابلیت هضم ظاهری درون تنی ماده آلی (17/83 درصد) و پروتئین خام (92 درصد) نیز در سطح جایگزینی 75 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش معنیداری از خود نشان داد (05/0>p). با افزایش سطوح جایگزینی پودر ماهی با پودر ریز جلبک آرتروسپیرا فعالیت فنل اکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، نیتریک اکسید سینتاز و لیزوزیم همولنف و همچنین فعالیت های آمیلاز، لیپاز و آلکالین پروتئاز هپاتوپانکراس بهبود یافتند. در حالیکه تعداد باکتری های لاکتوباسیلوس و اشریشیا کلی به ترتیب روند افزایشی و کاهشی را با توجه به افزایش سطوح جایگزینی نشان دادند(05/0>p). در نهایت معادله رگرسیون خط شکسته نشان داد که سطح مناسب جایگزینی پودر ماهی با پودر ریز جلبک آرتروسپیرا جهت دستیابی به بیشترین میزان رشد ویژه، افزایش وزن بدن و بهترین ضریب تبدیل غذایی به ترتیب 84/76 ، 24/80 و 91/88 درصد بوده است. بطورکلی، نتایج نشان داد که جایگزینی پودر ماهی با پودر ریز جلبک آرتروسپیرا در محدوده 89-76 درصد، می تواند به عنوان یک منبع پروتئینی مطمئن در صنعت تولید غذای آبزیان باشد.
کلمات کلیدی
, زیست توده آرتروسپیرا, پودر ماهی, عملکرد رشد, ایمنی, خرچنگ@article{paperid:1103224,
author = {صفری, امید and زاهدی, سعید and داودی سفیدکوهی, فاطمه and مریم عامری and مارینا پائولوچی},
title = {ارزیابی جایگزینی پودر ماهی با پودر ریزجلبک آرتروسپیرا (platensis Arthrospira) بر شاخص های عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی، ایمنی و استرس در خرچنگ چنگال باریک (Pontastacus leptodactylus)},
journal = {محیط زیست جانوری},
year = {2025},
volume = {17},
number = {2},
month = {March},
issn = {2717-1388},
pages = {113--126},
numpages = {13},
keywords = {زیست توده آرتروسپیرا، پودر ماهی، عملکرد رشد، ایمنی، خرچنگ},
}
%0 Journal Article
%T ارزیابی جایگزینی پودر ماهی با پودر ریزجلبک آرتروسپیرا (platensis Arthrospira) بر شاخص های عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی، ایمنی و استرس در خرچنگ چنگال باریک (Pontastacus leptodactylus)
%A صفری, امید
%A زاهدی, سعید
%A داودی سفیدکوهی, فاطمه
%A مریم عامری
%A مارینا پائولوچی
%J محیط زیست جانوری
%@ 2717-1388
%D 2025