عنوان : ( اثر تغییر اقلیم بر تولید زعفران در ایران: مسائل، چالشها و فرصتها )
نویسندگان: سرور خرم دل , عاطفه میرزائیان ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
با توجه به ویژگیهای منحصربهفرد اکولوژیکی و زراعی زعفران در خراسان و از طرفی بررسی روند تغییرات عملکرد این محصول در واکنش به عوامل اقلیمی به ویژه طی سالهای اخیر، بررسی اثرات تغییر اقلیم بر تولید و عملکرد این گیاه راهبردی از اهمیت ویژهای برخوردار است. سه مرحله اصلی در رشد و نمو رویشی و زایشی زعفران شامل حداکثر میزان تخصیص ماده خشک به بنههای دختری، القای گلدهی و ظهور گل است که دما بهعنوان مهمترین عامل محیطی مؤثر بر گلدهی و خصوصیات کیفی آن معرفی شده است. شاخصهای دمایی مانند تعداد روزهای تابستان، تعداد شبهای گرم، حداکثر و حداقل دما و تعداد روزهای سرد بهطور مستقیم بر مراحل رشد و نمو زعفران از جمله گلدهی و تشکیل بنههای دختری تأثیرگذار هستند. از طرف دیگر، بروز تغییر اقلیم، افزایش و همچنین کاهش دمای هوا، تنشهای سرمایی و همچنین خسارت آفات و بیماریها، دارای اثر منفی بر رشد و نمو زعفران بوده و عملکرد کمی و کیفی آنرا به شدت کاهش میدهد. به طوریکه افزایش دما در مرحله القای گلدهی از طریق تأخیر در گلدهی، کوتاهتر شدن دوره گلدهی و کاهش تعداد گل منجر به افت عملکرد میشود. علاوه بر دما، عوامل اقلیمی دیگری همچون بارندگی بر تولید این محصول تأثیرگذار هستند. کاهش بارندگی و افزایش تبخیر و تعرق، میتوانند منجر به بروز تنش خشکی و کاهش عملکرد شوند. همچنین، تغییر در الگوهای بارندگی و افزایش وقوع پدیدههای حدی مانند خشکسالی، یخزدگی و سیلاب، بهطور مستقیم رشد و نمو زعفران را تحتتأثیر قرار میدهد. در این راستا به نظر میرسد که انتقال مناطق کاشت زعفران به مناطق سردتر بهمنظور حفظ و افزایش بهرهوری این محصول اجتنابناپذیر میباشد. همچنین فشردهسازی اکولوژیک کشت زعفران نیز از جمله راهکارهای موثر در بهبود سازگاری و کاهش اثرات تغییر اقلیم معرفی شدهاند.
کلمات کلیدی
, اثر تغییر اقلیم بر تولید زعفران در ایران: مسائل, چالشها و فرصتها@article{paperid:1104549,
author = {خرم دل, سرور and میرزائیان, عاطفه},
title = {اثر تغییر اقلیم بر تولید زعفران در ایران: مسائل، چالشها و فرصتها},
journal = {پژوهش های زعفران },
year = {2025},
volume = {13},
number = {1},
month = {October},
issn = {2345-3869},
pages = {1--21},
numpages = {20},
keywords = {اثر تغییر اقلیم بر تولید زعفران در ایران: مسائل، چالشها و فرصتها},
}
%0 Journal Article
%T اثر تغییر اقلیم بر تولید زعفران در ایران: مسائل، چالشها و فرصتها
%A خرم دل, سرور
%A میرزائیان, عاطفه
%J پژوهش های زعفران
%@ 2345-3869
%D 2025