فناوری های نوین غذایی (فناوری های جدید در صنعت غذا), دوره (2), شماره (5), سال (2014-10) , صفحات (83-91)

عنوان : ( مقایسه ساختار شیمیایی و پایداری حرارتی روغن مغز کلخونگ (pistacia khinjuk) به عنوان یک منبع جدید روغن نباتی با روغن زیتون )

نویسندگان: فاطمه همدانی , محمدحسین حدادخداپرست , رضا اسماعیل زاده کناری , اسماعیل عطایى صالحى ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

شناسایی و کشت دانه های روغنی جدید، گامی مهم در جهت تامین روغن مورد نیاز در کشور است. درختان پسته وحشی از جمله کلخونگ (pistacia khinjuk)، در ایران بیش از یک میلیون و دویست هزار هکتار از اراضی کشور را به خود اختصاص داده اند. در این تحقیق ساختار شیمیایی روغن مغز کلخونگ از نظر ساختار اسیدهای چرب، ترکیبات توکوفرولی و ضریب شکست تعیین و پایداری اکسایشی آن طی 8 ساعت فرایند حرارتی در دمای 170 درجه سانتیگراد با روغن زیتون مقایسه گردید. بررسی ترکیب شیمیایی مغز کلخونگ نشان داد میزان چربی آن 30 درصد و بیش از 80 درصد از ترکیب اسیدهای چرب آن از نوع غیر اشباع بود. اسید چرب غالب در مغز کلخونگ، اسید اولئیک (39/57 %) بود و میزان ترکیبات توکوفرولی، ضریب شکست برای روغن مغز کلخونگ به ترتیب 4/619 میلی گرم بر کیلوگرم، 47/1 درجه اندازه گیری شد. بررسی پایداری اکسایشی نیز نشان داد بین عدد دی ان مزدوج و پایداری حرارتی روغن مغز کلخونگ و زیتون به لحاظ آماری تفاوت معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج ذکر شده، روغن مغز کلخونگ به عنوان یک منبع جدید روغن نباتی در گروه روغن های غیر اشباع نظیر پنبه دانه و آفتابگردان قرار می گیرد. همچنین روغن مغز کلخونگ از پایداری اکسایشی بالاتری در مقایسه با روغن زیتون برخوردار می باشد که می توان آن را به ترکیب مناسب ضد اکسندگی آن، بویژه توکوفرول ها، نسبت داد.

کلمات کلیدی

مغز کلخونگ؛ ترکیبات توکوفرولی؛ زیتون؛ پایداری حرارتی؛ دی ان مزدوج
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1044524,
author = {فاطمه همدانی and حدادخداپرست, محمدحسین and رضا اسماعیل زاده کناری and اسماعیل عطایى صالحى},
title = {مقایسه ساختار شیمیایی و پایداری حرارتی روغن مغز کلخونگ (pistacia khinjuk) به عنوان یک منبع جدید روغن نباتی با روغن زیتون},
journal = {فناوری های نوین غذایی (فناوری های جدید در صنعت غذا)},
year = {2014},
volume = {2},
number = {5},
month = {October},
issn = {2476-4787},
pages = {83--91},
numpages = {8},
keywords = {مغز کلخونگ؛ ترکیبات توکوفرولی؛ زیتون؛ پایداری حرارتی؛ دی ان مزدوج},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T مقایسه ساختار شیمیایی و پایداری حرارتی روغن مغز کلخونگ (pistacia khinjuk) به عنوان یک منبع جدید روغن نباتی با روغن زیتون
%A فاطمه همدانی
%A حدادخداپرست, محمدحسین
%A رضا اسماعیل زاده کناری
%A اسماعیل عطایى صالحى
%J فناوری های نوین غذایی (فناوری های جدید در صنعت غذا)
%@ 2476-4787
%D 2014

[Download]