عنوان : ( مقایسه برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی سه ژنوتیپ زرشک بومی استان سمنان )
نویسندگان: مهدی وریدی , محمد فرهادی چیتگر , محمدجواد وریدی , احمد بالندری ,چکیده
کسب اطلاعات در مورد گیاهان بومی بعنوان منابع غذایی عملگـر )فراسـودمند( رو بـه افـزایش اسـت. یکـی از ایـن گیاهـان، گونـههـای وحشـی زرشک). (Berberis. sppمیباشد که بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آنها میتواند زمینه کاربردشان را در صنایع غذایی و دارویی فراهم کند. لذا در این پژوهش بمنظور معرفی بیشتر این گیاه ارزشمند بومی، سه ژنوتیپ موجـود در بـاغ کلکسـیون زرشـک پژوهشـکده علـوم و صـنایع غـذایی درسـال 1390جمعآوری و برخی از خواص فیزیکی و شیمیایی آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که بین خصوصیات فیزیکی بررسی شده فقـط در طول میوه سه ژنوتیپ اختلاف آماری معنیداری در سطح 5درصدوجود داشت. هر سه ژنوتیپ حاوی میزان بـالای چربـی، پـروتئین، کربوهیـدرات و خاکستر بودند. ژنوتیپ نوشین دارای بالاترین قند احیاکننده ) (8/03±0/222و در نتیجه دارای مزه شیرینتری نسبت به دو ژنوتیپ دیگـر بـود. هـر سـه ژنوتیپ در مقایسه با سایر میوهها رنگی نظیر شاتوتو زغال اخته حاوی مقادیر قابل توجهی آنتوسیانین ) 950/17-3927/60میلیگـرم/ لیتـر( و ترکیبـات فنلی ) 9/75-12/35گرم/ لیتر( بودند که بیانگر خواص سلامتبخش این میوههای خودرو و بومی میباشد. بلحاظ مواد معدنی هر سـه ژنوتیـپ غنـی از ریزمغذیهای مورد نیاز بدن انسان نظیر پتاسیم، کلسیم، منیزیم و روی بودند
کلمات کلیدی
, آنتوسیانین, زرشک, خواص فیزیکوشیمیایی, فراسودمند@article{paperid:1054641,
author = {وریدی, مهدی and فرهادی چیتگر, محمد and وریدی, محمدجواد and احمد بالندری},
title = {مقایسه برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی سه ژنوتیپ زرشک بومی استان سمنان},
journal = {پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران},
year = {2016},
volume = {12},
number = {2},
month = {June},
issn = {1735-4161},
pages = {250--260},
numpages = {10},
keywords = {آنتوسیانین، زرشک، خواص فیزیکوشیمیایی، فراسودمند},
}
%0 Journal Article
%T مقایسه برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی سه ژنوتیپ زرشک بومی استان سمنان
%A وریدی, مهدی
%A فرهادی چیتگر, محمد
%A وریدی, محمدجواد
%A احمد بالندری
%J پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران
%@ 1735-4161
%D 2016