عنوان : ( اثر عصاره آبی گیاه دارویی علف هیضه و اسکوربیک اسید روی عملکرد جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی )
نویسندگان: اسماعیل نجفی , حسن کرمانشاهی , احمد حسن آبادی ,
چکیده
به منظور بررسی اثر عصاره آبی گیاه داروئی علف هیضه و اسکوربیک اسید بر عملکرد، خصوصیات لاشه ، سیستم ایمنی و برخی پارامترهای خون جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی ، آزمایشی با 350 جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار و پنج تکرار انجام شد. تیمارها شامل شاهد مثبت( در سالن مجاور با دمای خنثی 24 درجه در طول آزمایش) و شاهد منفی (در سالن اصلی)که آب خوراکی بدون افزودنی دریافت کردند و پنج تیمار دیگر که به ترتیب با افزودن 600 میلی گرم اسکوربیک اسید و 25/1، 5/2 ، 75/3 و 5/7 گرم گیاه خشک علف هیضه به ازای هر لیتر آب خوراکی جوجه ها ساخته شدند. جوجه ها از سن 28 روزگی با اعمال تنش روزانه به مدت 5 ساعت و افزودن تیمارها به آب خوراکی وارد آزمایش شدند. مقدار 5/0 سی سی محلول 10 درصد SRBC در 28 روزگی از طریق ورید بال به پرندگان تزریق و خون گیری مجدد برای تیتر آنتی بادی و خون گیری برای شمارش سلول های خونی و همچنین برای تعیین آنزیم های کبدی سرم خون نیز در 37 روزگی انجام شد. برای تعیین خصوصیات لاشه و اندام های داخلی در 42 روزگی از هر پن یک پرنده با وزن میانگین ذبح گردید. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که تنش گرمایی وزن نهایی و مصرف غذا را کاهش داد اما تیمار هفتم (5/7 گرم علف هیضه در هر لیتر آب آشامیدنی) وزن نهایی و مصرف غذا را نسبت به شاهد منفی بصورت معنی داری افزایش داد (01/0P). مقدار آنزیم کبدی ALP در اثر تنش گرمایی در هر دو جنس افزایش معنی دار داشت و سطوح مختلف علف هیضه و اسکوربیک اسید در مرغ ها سبب کاهش معنی دار ALP شدند (01/0P