عنوان : ( تولید و بهینه سازی مکمل فیبری فراسودمند بر پایۀ فراورده های جانبی توسط فناوری اکستروژن )
نویسندگان: سارا نیاستی , محمدحسین حدادخداپرست , الناز میلانی , آرش کوچکی ,چکیده
در این پژوهش، امکان استفاده از فناوری اکستروژن در تولید مکمل فیبری فراسودمند از فراوردههای جانبی صنایع تبدیلی گوجه¬فرنگی و برنج (تفالۀ گوجه-فرنگی و سبوس ¬برنج) بررسی شد. از طرح مرکب مرکزی چرخشپذیر به منظور ارزیابی متغیرهای فرایند و فرمولاسیون شامل سرعت چرخش مارپیچ (160-120 دور بر دقیقه)، رطوبت (18-12 درصد) و نسبت تفالۀ گوجه فرنگی به سبوس برنج (50:50، 25:75 و 75:25 درصد وزنی: وزنی) استفاده شد و ویژگیهای عملکردی و فیزیکوشیمیایی شامل شاخص جذب آب، تورم، میزان سختی و فیبر رژیمی محلول فراوردۀ بافت داده شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش همزمان متغیرهای سرعت چرخش مارپیچ و نسبت تفالۀ گوجه¬فرنگی به سبوس¬ برنج، شاخص جذب آب فراورده افزایش یافت. افزایش همزمان رطوبت و نسبت تفالۀ گوجه¬فرنگی به سبوس ¬برنج میزان تورم را افزایش داد. سختی بافت مکمل فیبری با افزایش سطوح افزودن تفالۀ گوجه¬فرنگی به سبوس ¬برنج افزایش یافت و افزایش سرعت چرخش مارپیچ سبب افزایش میزان فیبر رژیمی محلول گردید. مطابق نتایج به دست آمده در تحقیق حاضر، شرایط بهینۀ فراوری مکمل فیبری در شرایط تحت بررسی با اهداف افزایش شاخص جذب آب، تورم، میزان فیبر رژیمی محلول و کاهش سختی شامل شاخص جذب آب 64/4 گرم بر گرم، میزان تورم 61/4 میلیلیتر بر گرم، میزان سختی 08/89 نیوتن، فیبر رژیمی محلول 09/11 درصد، میزان رطوبت خوراک 06/14درصد، نسبت تفالۀ گوجه¬فرنگی به سبوس ¬برنج 43/26 درصد و سرعت چرخش مارپیچ 120 دور بر دقیقه، تعیین گردید.
کلمات کلیدی
, اکستروژن, تفالۀ گوجه فرنگی, سبوس برنج, فراوردۀ جانبی, مکمل فیبری@article{paperid:1069734,
author = {نیاستی, سارا and حدادخداپرست, محمدحسین and الناز میلانی and کوچکی, آرش},
title = {تولید و بهینه سازی مکمل فیبری فراسودمند بر پایۀ فراورده های جانبی توسط فناوری اکستروژن},
journal = {پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی},
year = {2018},
volume = {7},
number = {2},
month = {August},
issn = {2252-0937},
pages = {133--148},
numpages = {15},
keywords = {اکستروژن، تفالۀ گوجه فرنگی، سبوس برنج، فراوردۀ جانبی، مکمل فیبری},
}
%0 Journal Article
%T تولید و بهینه سازی مکمل فیبری فراسودمند بر پایۀ فراورده های جانبی توسط فناوری اکستروژن
%A نیاستی, سارا
%A حدادخداپرست, محمدحسین
%A الناز میلانی
%A کوچکی, آرش
%J پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی
%@ 2252-0937
%D 2018