عنوان : ( بررسی اثر پالسمای سرد بر ویژگیهای میکروبی و شیمیایی زعفران )
نویسندگان: مریم اکبریان , فخری شهیدی , محمدجواد وریدی , آرش کوچکی , سحر روشنک ,چکیده
زعفران گرانترین محصول کشاورزی جهان میباشد و ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان است، آلودهشدن زعفران در مراحل مختلف فرایند تولید، علاوه بر کاهش کیفیت منجر به کاهش اعتبار در بازار جهانی و صادرات میشود. لذا انتخاب یک روش مناسب جهت غیرفعالسازی فلور میکروبی زعفران ضرورت دارد. در بین روشهای مختلفی که برای غیرفعال کردن میکروبها استفاده میشوند، پلاسمای سرد به علت وجود مزایای بالقوه بیشمار از قبیل طبیعت غیرسمی، هزینههای عملیاتی پایین، کاهش قابل توجه مصرف آب طی فرایندهای ضد عفونی، و امکان کاربرد آن برای محصولات غذایی متنوع، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. پلاسما حالتی از گاز یونیزه شده شامل یونها، الکترون، اشعه ماورابنفش و گونههای واکنش مانند رادیکالها، اتمها و مولکولهای بر انگیخته است که قادر به غیرفعالسازی میکروارگانیسمها میباشد. در این پژوهش پلاسمای سرد با استفاده از دو نوع گاز شامل نیتروژن و هوا تولید و اثر تابش پلاسما در مدت زمان های صفر، 3، 6، 9 و 12 دقیقه بر ویژگیهای شیمیایی و میکروبی (باکتری اشرشیاکلی، انتروکوکوس فکالیس، کپک و مخمر) زعفران بررسی گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد اثر میکروب کشی پلاسمای نیتروژن نسبت به پلاسما هوا کمتر بوده و با افزایش زمان تابش پلاسما میزان غیرفعال سازی میکروارگانیسمها افزایش یافت. حداکثر کاهش بار میکروبی در زمان 12 دقیقه در ولتاژ 18 کیلوولت مشاهده شد و جمعیت باکتری اشرشیاکلی، انتروکوکوس فکالیس، کپک و مخمر به ترتیب به میزان 2/69، 2/48، 1/95 سیکل لگاریتمی کاهش یافت. نتایج همچنین نشان داد که افزایش زمان تابش پلاسما، میزان کروسین، پیکروکروسین و سافرانال را به طور معنیدار (0/50˂p) کاهش داد. میزان کاهش کروسین، سافرانال و پیکروکروسین در زمان 12 دقیقه به ترتیب 6/01، 4/04، 5/44 درصد بود.
کلمات کلیدی
آلودگی میکروبی زعفران پلاسمای سرد پیکروکروسین سافرانال کروسین@article{paperid:1078230,
author = {اکبریان, مریم and شهیدی, فخری and وریدی, محمدجواد and کوچکی, آرش and روشنک, سحر},
title = {بررسی اثر پالسمای سرد بر ویژگیهای میکروبی و شیمیایی زعفران},
journal = {زراعت و فناوری زعفران},
year = {2020},
volume = {7},
number = {4},
month = {January},
issn = {2383-1529},
pages = {425--439},
numpages = {14},
keywords = {آلودگی میکروبی زعفران پلاسمای سرد پیکروکروسین سافرانال کروسین},
}
%0 Journal Article
%T بررسی اثر پالسمای سرد بر ویژگیهای میکروبی و شیمیایی زعفران
%A اکبریان, مریم
%A شهیدی, فخری
%A وریدی, محمدجواد
%A کوچکی, آرش
%A روشنک, سحر
%J زراعت و فناوری زعفران
%@ 2383-1529
%D 2020