Title : ( بررسی تآثیر شرایط پیش تیمار اکستروژن بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی مخلوط آرد بدون گلوتن برنج و ذرت )
Authors: Masoud Yaghbani , Arash Koocheki , Mehdi Karimi , Sayed Ali Mortazavi , Elnaz Milani ,Access to full-text not allowed by authors
Abstract
آرد برنج و ذرت جایگزین مناسبی برای توسعه محصولات بدون گلوتن هستند و اصلاح برخی خصوصیات آنها با فرایندهای مختلف میتواند در جهت بهبود کیفیت محصولات بدون گلوتن مؤثر باشد. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر فرایند اکستروژن بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی آرد بدون گلوتن مخلوط برنج و ذرت به نسبت 1:1 انجام شد. بدین منظور تیمارهای اکستروژن با متغیرهای دمای اکستروژن 110، 145 و °C180 و میزان رطوبت 12، 15 و 18 % روی مخلوط آرد بدون گلوتن ذرت و برنج اعمال گردید و ویژگیهای شاخص جذب آب و حلالیت، نشاسته صدمه دیده، مؤلفههای رنگی، دانسیته توده و خصوصیات حرارتی توسط آزمون کالریمتری روبشی تفاضلی یا DSC بررسی شد. نتایج نشان داد که اعمال فرایند اکستروژن سبب تغییرات معنیداری (05/0P<) در ویژگیهای مورد بررسی شده است، بهطوری که شاخص جذب آب، حلالیت و نشاسته صدمه دیده از 88/1 g/g ، 5/4 % و 8 UCD در نمونه شاهد به 1/7- 4/4 g/g و 5/28 – 4/11 % و 8/28-2/20 UCD در نمونههای مورد تیمار افزایش پیدا کرد درحالیکه دانسیته توده و میزان روشنایی آرد بهترتیب به حداقل 48/0 و 65/75 کاهش یافتند. بررسی خصوصیات حرارتی حاکی از آن بود که دماهای ژلاتیناسیون شامل دمای شروع یا To، دمای پیک یا Tp و دمای خاتمه یا Tc بهطور معنیداری افزایش یافتند ولی آنتالپی ژلاتیناسیون یا ∆E از j/g 93/7 در نمونه شاهد به دامنه j/g 41/5- 08/1 در نمونههای مورد تیمار کاهش پیدا نمود. در نهایت با توجه به تغییرات رخ داده در نمونههای آرد طی فرایند اکستروژن، میتوان نتیجه گرفت که این فرایند پیش تیمار مناسبی برای تولید آردهایی با خصوصیات عملکردی متفاوت میتواند باشد و در تهیه محصولات مختلف بدون گلوتن مفید واقع گردد.
Keywords
, آرد بدون گلوتن, برنج, ذرت, فرایند اکستروژن, خصوصیات فیزیکوشیمیایی@article{paperid:1078667,
author = {Yaghbani, Masoud and Koocheki, Arash and مهدی کریمی and Mortazavi, Sayed Ali and الناز میلانی},
title = {بررسی تآثیر شرایط پیش تیمار اکستروژن بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی مخلوط آرد بدون گلوتن برنج و ذرت},
journal = {فناوری های نوین غذایی (فناوری های جدید در صنعت غذا)},
year = {2019},
month = {February},
issn = {2476-4787},
keywords = {آرد بدون گلوتن، برنج، ذرت، فرایند اکستروژن، خصوصیات فیزیکوشیمیایی},
}
%0 Journal Article
%T بررسی تآثیر شرایط پیش تیمار اکستروژن بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی مخلوط آرد بدون گلوتن برنج و ذرت
%A Yaghbani, Masoud
%A Koocheki, Arash
%A مهدی کریمی
%A Mortazavi, Sayed Ali
%A الناز میلانی
%J فناوری های نوین غذایی (فناوری های جدید در صنعت غذا)
%@ 2476-4787
%D 2019