عنوان : ( بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی موسیلاژ بامیه و مقایسه کارآیی استخراج دو روش حلال و فوق بحرانی )
نویسندگان: فاطمه کرانی , جواد سرگلزائی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
خواص درمانی بامیه از پلی ساکاریدهای موجود در غلاف میباشد. خاصیت لزجی گیاه بامیه به دلیل ماده غلیظ و لزجی است که در غلاف میوه وجود دارد و موسیلاژ خوانده میشود. موسیلاژها به مجموع پلی ساکاریدها وپروتئینها و مواد معدنی موجود در گیاه گویند. موسیلاژ در صنایع غذایی به عنوان پایدار کننده و امولسیفایر کاربرد دارد. همچنین در صنایع دارو سازی برای کنترل آزاد سازی قرصها و تولید شربت از موسیلاژ استفاده میشود. هدف از این مطالعه بهینه سازی شرایط استخراج موسیلاژ از گیاه بامیه به دو روش حلالی و روش مدرن فوق بحرانی جهت یافتن نقاط بهینه استخراج میباشد. در هر دو روش استخراج با حلال و استخراج با سیال فوق بحرانی از مدل آماری طرح مرکب مرکزی استفاده شد. متغیر های دما، زمان و نسبت حلال به ماده جامد برای استخراج با حلال و متغیر های فشار، دما و زمان برای استخراج با سیال فوق بحرانی استفاده شد. دما، زمان ونسبت حلال به ماده جامد در روش استخراج با حلال برای رسیدن به حداکثر میزان بازده موسیلاژ˚C 60،hr 44/3 و 48 بدست آمد و دما و نسبت حلال به ماده جامد به ترتیب یشترین تاثیر را بر بازده استخراج داشت. همچنین دما، فشار و زمان در روش فوق بحرانی برای رسیدن به حداکثر بازده موسیلاژ ˚C50،bar 255 وmin 135 بدست آمد. میزان بازده موسیلاژ استخراجی در نقطه بهینه در روش استخراج با حلال 42/5 و در روش فوق بحرانی 69/1 درصد بود. درصد بازده استخراج موسیلاژ در روش فوق بحرانی کمتر از روش خیساندن شد اما خلوص موسیلاژ در این روش بیشتر شد. میزان حلال مصرفی و زمان استخراج در روش خیساندن بیشتر از روش فوق بحرانی بود. عصاره حاصل از روش فوق بحرانی توسط GC-MS آنالیز شد و نتیجه حاکی از حضور پلی ساکاریدها در نمونه بود.
کلمات کلیدی
, گیاه بامیه, بهینه سازی, حلال, فوق بحرانی, پلی ساکارید@article{paperid:1082216,
author = {کرانی, فاطمه and سرگلزائی, جواد},
title = {بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی موسیلاژ بامیه و مقایسه کارآیی استخراج دو روش حلال و فوق بحرانی},
journal = {پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران},
year = {2021},
volume = {17},
number = {2},
month = {July},
issn = {1735-4161},
pages = {379--392},
numpages = {13},
keywords = {گیاه بامیه، بهینه سازی، حلال، فوق بحرانی، پلی ساکارید},
}
%0 Journal Article
%T بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی موسیلاژ بامیه و مقایسه کارآیی استخراج دو روش حلال و فوق بحرانی
%A کرانی, فاطمه
%A سرگلزائی, جواد
%J پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران
%@ 1735-4161
%D 2021