پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران, دوره (17), شماره (2), سال (2021-7) , صفحات (379-392)

عنوان : ( بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی موسیلاژ بامیه و مقایسه کارآیی استخراج دو روش حلال و فوق بحرانی )

نویسندگان: فاطمه کرانی , جواد سرگلزائی ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

خواص درمانی بامیه از پلی ساکاریدهای موجود در غلاف میباشد. خاصیت لزجی گیاه بامیه به دلیل ماده غلیظ و لزجی است که در غلاف میوه وجود دارد و موسیلاژ خوانده می‏شود. موسیلاژ‏ها به مجموع پلی ساکارید‏ها وپروتئین‏ها و مواد معدنی موجود در گیاه گویند. موسیلاژ در صنایع غذایی به عنوان پایدار کننده و امولسیفایر کاربرد دارد. همچنین در صنایع دارو سازی برای کنترل آزاد سازی قرص‏ها و تولید شربت از موسیلاژ استفاده می‏شود. هدف از این مطالعه بهینه سازی شرایط استخراج موسیلاژ از گیاه بامیه به دو روش حلالی و روش مدرن فوق بحرانی جهت یافتن نقاط بهینه استخراج می‏باشد. در هر دو روش استخراج با حلال و استخراج با سیال فوق بحرانی از مدل آماری طرح مرکب مرکزی استفاده شد. متغیر های دما، زمان و نسبت حلال به ماده جامد برای استخراج با حلال و متغیر های فشار، دما و زمان برای استخراج با سیال فوق بحرانی استفاده شد. دما، زمان ونسبت حلال به ماده جامد در روش استخراج با حلال برای رسیدن به حداکثر میزان بازده موسیلاژ˚C 60،hr 44/3 و 48 بدست آمد و دما و نسبت حلال به ماده جامد به ترتیب یشترین تاثیر را بر بازده استخراج داشت. همچنین دما، فشار و زمان در روش فوق بحرانی برای رسیدن به حداکثر بازده موسیلاژ ˚C50،bar 255 وmin 135 بدست آمد. میزان بازده موسیلاژ استخراجی در نقطه بهینه در روش استخراج با حلال 42/5 و در روش فوق بحرانی 69/1 درصد بود. درصد بازده استخراج موسیلاژ در روش فوق بحرانی کمتر از روش خیساندن شد اما خلوص موسیلاژ در این روش بیشتر شد. میزان حلال مصرفی و زمان استخراج در روش خیساندن بیشتر از روش فوق بحرانی بود. عصاره حاصل از روش فوق بحرانی توسط GC-MS آنالیز شد و نتیجه حاکی از حضور پلی ساکاریدها در نمونه بود.

کلمات کلیدی

, گیاه بامیه, بهینه سازی, حلال, فوق بحرانی, پلی ساکارید
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1082216,
author = {کرانی, فاطمه and سرگلزائی, جواد},
title = {بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی موسیلاژ بامیه و مقایسه کارآیی استخراج دو روش حلال و فوق بحرانی},
journal = {پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران},
year = {2021},
volume = {17},
number = {2},
month = {July},
issn = {1735-4161},
pages = {379--392},
numpages = {13},
keywords = {گیاه بامیه، بهینه سازی، حلال، فوق بحرانی، پلی ساکارید},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی موسیلاژ بامیه و مقایسه کارآیی استخراج دو روش حلال و فوق بحرانی
%A کرانی, فاطمه
%A سرگلزائی, جواد
%J پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران
%@ 1735-4161
%D 2021

[Download]