عنوان : ( تاثیر عصارههای گیاهی و بستهبندی بر کیفیت میکروبی و فعالیت آنتیاکسیدانی ریحان )
نویسندگان: نرجس منصوری کلوخی , محمد مقدم , فاطمه کاظمی , معصومه بحرینی , حسین آروئی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
سبزیجات در مراحل مختلف در معرض تخریب و آلودگی به عوامل بیماریزا قرار میگیرند. لذا جهت برطرف نمودن آلودگیها و افزایش ماندگاری سبزیها، استفاده از ترکیبات طبیعی با بسته بندی مناسب، ضروری به نظر میرسد. در این مطالعه به بررسی ترکیبات طبیعی گیاهی در کاهش بارمیکروبی و تاثیر آنها به همراه دو نوع بستهبندی زیپپلاست و سلفون بر میزان فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی ریحان پرداخته شد. عصاره های آبی-الکلی چایسبز و آویشنخراسانی به روش مسراسیون تهیه شد. نمونه-های برگ ریحان به مدت 5 دقیقه در غلظت های 10، 20 و 40 درصد عصاره ها و همچنین آب و اتانل 20 درصد (شاهد) قرار گرفتند. سپس در بستهبندی سلفون و زیپپلاست در انباری با رطوبت نسبی 85 درصد و دمای هفت درجه سانتیگراد گذاشته شدند. میزان بارمیکروبی ریحان بعد از تیمار با غلظتهای مختلف هر دو عصاره، اندازهگیری شد. میزان فنل کل و فعالیت آنتیاکسیدانی ریحان نیز در طول دوره انبارداری در چهار دوره بررسی شد. تیمار چای سبز 40 درصد باعث کاهش جمعیت انتروباکتریاسه به میزان 48/4 لگاریتم در نمونههای ریحان شد. عصاره 40 درصد آویشن خراسانی و چای سبز توانستند جمعیت باکتریهای کلیفرم را به صفر برسانند. در بررسی میزان فنل کل در طول دوره انبارداری، تیمار 10 درصد عصاره آویشنخراسانی در بسته بندی زیپپلاست و در بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی، تیمار 10 درصد هر دو عصاره در بسته بندی زیپپلاست دارای کمترین تغییرات، نسبت به ریحان تازه برداشت شده بودند. در مجموع، عصاره چایسبز و آویشنخراسانی به عنوان ترکیبات طبیعی با خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی بالا به همراه بستهبندی زیپپلاست میتوانند برای افزایش ماندگاری و کاهش آلودگی سبزی ریحان مورد توجه قرار گیرند.