پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران, دوره (18), شماره (1), سال (2022-3) , صفحات (96-112)

عنوان : ( بررسی تاثیر افزودن هسته خرمای برشته شده بر خصوصیات فیزیکی‌ شیمیایی و حسی قهوه حاصل از دانه عربیکا Coffea Arabica) )

نویسندگان: فریده مجریان شرقی , مرضیه معین فرد , رضا فرهوش , هادی مهدویان مهر ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

هسته خرما یکی از مهم‌ترین ضایعات صنایع فرآوری خرما است که حاوی مقادیر قابل توجهی کربوهیدارت، لیپید، پروتئین، ترکیبات پلی‌فنولی و مواد معدنی است. برشته کردن هسته و تولید قهوه هسته خرما یکی از ساده‌ترین روش‌ها جهت ایجاد ارزش افزوده بر این ضایعات است. لذا در این تحقیق امکان جایگزینی دانه قهوه عربیکا با هسته خرمای برشته در سطوح 10، 35، 50 و 100 درصد جهت تهیه قهوه (coffee brew) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان چربی، پروتئین و کافئین در قهوه 100 درصدی عربیکا به ترتیب ازmg/100 mL 67/330، 75/956، 51/76 به mg/100 mL 61/192، 00/149و کمتر از حد تشخیص (LOD>) در قهوه 100 درصدی هسته خرما کاهش یافت. میزان آکریل‌آمید و ویسکوزیته‌ نمونه‌ها نیز کاهش قابل توجهی نشان دادند. افزایش پودر هسته خرما باعث اسیدی شدن و رقیق‌تر شدن قهوه حاصله شد که نتایج آن در کاهش pH و ویسکوزیته مشاهده گردید. افزایش پارامترهای L*، b* و a* در نوشیدنی قهوه با افزایش میزان پودر هسته خرما مشاهده شد که بیان‌گر روشن‌تر شدن آن و افزایش پارامترهای رنگی قرمز و زرد بود. محتوای فلاونوئید و فنول کل در قهوه‌ها به شکل قابل توجهی تحت تاثیر میزان هسته خرما قرار گرفته و کاهش یافت. لازم به ذکر است که جایگزینی با هسته خرما بر محتوای فنول کل تاثیر کمتری داشت. قهوه‌های تهیه شده از خواص آنتی‌اکسیدانی قابل قبولی برخوردار بودند به نحوی که قهوه هسته خرما (100 درصد) قدرت بیشتری در مهار رادیکال آزاد DPPH نشان داد. به صورت کلی، قابلیت جایگزینی دانه عربیکا با هسته خرما تا سطح 10 و 35 درصد از نظر حسی قابل قبول گزارش شد، به صورتی که رنگ و عطر این قهوه‌ها‌ شباهت بالایی با قهوه 100 درصدی عربیکا نشان دادند و از طرفی به دلیل کاهش تلخی، پذیرش کلی آن‌ها نیز بالا بود.

کلمات کلیدی

, قهوه, هسته خرما, آنتی‌اکسیدان, آکریل‌آمید, ارزیابی حسی
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1084485,
author = {مجریان شرقی, فریده and معین فرد, مرضیه and فرهوش, رضا and هادی مهدویان مهر},
title = {بررسی تاثیر افزودن هسته خرمای برشته شده بر خصوصیات فیزیکی‌ شیمیایی و حسی قهوه حاصل از دانه عربیکا Coffea Arabica)},
journal = {پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران},
year = {2022},
volume = {18},
number = {1},
month = {March},
issn = {1735-4161},
pages = {96--112},
numpages = {16},
keywords = {قهوه، هسته خرما، آنتی‌اکسیدان، آکریل‌آمید، ارزیابی حسی},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T بررسی تاثیر افزودن هسته خرمای برشته شده بر خصوصیات فیزیکی‌ شیمیایی و حسی قهوه حاصل از دانه عربیکا Coffea Arabica)
%A مجریان شرقی, فریده
%A معین فرد, مرضیه
%A فرهوش, رضا
%A هادی مهدویان مهر
%J پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران
%@ 1735-4161
%D 2022

[Download]