علوم و صنایع غذایی ایران - انجمن علوم و صنایع غذایی ایران, دوره (19), شماره (127), سال (2021-10) , صفحات (241-253)

عنوان : ( اثر استفاده از سپراتور و باکتوفوگاسیون دوگانه و شرایط عملیاتی آن ها بر بار میکروبی و حجم لجن لبنی )

نویسندگان: سمیرا مرادی , فاطمه زراعت پیشه , حسین زنگانه , مهدی قجری شموشکی , علیرضا وسیعی , فریده طباطبائی یزدی , سید علی مرتضوی ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

کیفیت میکروبی شیر خام از دو نظر بسیار پر اهمیت می باشد. اول اینکه مصرف خود شیر در سفره غذایی مردم نقش بسیار پررنگی دارد و بار میکروبی بالای آن سلامت مصرف کننده را به خطر می اندازد. دوم اینکه اگر کیفیت میکروبی شیر مناسب نباشد فراورده های مشتق شده از شیر، از نظر تکنولوژیکی کیفیت مناسبی نخواهند داشت. در این پروژه که با همکاری شرکت پگاه گلستان انجام پذیرفته است، با هدف کاهش حرارت دهی شیر (به منظور عدم افت ارزش تغذیه ای در نتیجه حرارت) از فرایند جداسازی (با سپراتور) و باکتوفوگاسیون دوگانه به منظور کاهش بار میکروبی استفاده شد. نمونه های شیر مورد استفاده برای تولید پنیر لاکتیکی در استان گلستان در دو سال 1399 و 1400 مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام فرایند، شمارش کلی میکروبی، شمارش اسپورهای هوازی و بی هوازی انجام شد. نتایج نشان داد که با استفاده از این روش، بار میکروبی کل، اسپورهای هوازی و بی هوازی شیرهای جمع آوری شده در تمام طول سال ، تا حد قابل قبول و بدون کاهش کیفیت میکروبی پنیر تولیدی در طول دوره نگهداری کاهش یافته است. از طرف دیگر فرایند جداسازی و باکتوفوگاسیون باعث تولید لجن لبنی می شود. در حالت معمول هر 20 دقیقه یک بار، خروج لجن لبنی انجام می شود، که در این فرایند در سپراتور و باکتوفوگاسیون 1 ،به 21 دقیقه یکبار، به منظورکاهش لجن لبنی انجام شد.

کلمات کلیدی

, شیر, بارمیکروبی, سپراتور, باکتوفیوژ, لجن لبنی.
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1090808,
author = {سمیرا مرادی and زراعت پیشه, فاطمه and زنگانه, حسین and مهدی قجری شموشکی and وسیعی, علیرضا and طباطبائی یزدی, فریده and مرتضوی, سید علی},
title = {اثر استفاده از سپراتور و باکتوفوگاسیون دوگانه و شرایط عملیاتی آن ها بر بار میکروبی و حجم لجن لبنی},
journal = {علوم و صنایع غذایی ایران - انجمن علوم و صنایع غذایی ایران},
year = {2021},
volume = {19},
number = {127},
month = {October},
issn = {2008-8787},
pages = {241--253},
numpages = {12},
keywords = {شیر، بارمیکروبی، سپراتور، باکتوفیوژ، لجن لبنی.},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T اثر استفاده از سپراتور و باکتوفوگاسیون دوگانه و شرایط عملیاتی آن ها بر بار میکروبی و حجم لجن لبنی
%A سمیرا مرادی
%A زراعت پیشه, فاطمه
%A زنگانه, حسین
%A مهدی قجری شموشکی
%A وسیعی, علیرضا
%A طباطبائی یزدی, فریده
%A مرتضوی, سید علی
%J علوم و صنایع غذایی ایران - انجمن علوم و صنایع غذایی ایران
%@ 2008-8787
%D 2021

[Download]