عنوان : ( سینتیک خشک کردن و شبیهسازی ریاضی برش های پرتقال در خشک کن رفرکتنس ویندو )
نویسندگان: بهزاد بخشی , محمدرضا بیاتی , رضا طباطبایی کلور , عباس روحانی , الهام آذرپژوه ,
چکیده
در این پژوهش، از یک سیستم رفرکتنس ویندو برای بررسی سینتیک خشک کردن برش های پرتقال رقم تامسون با سه ضخامت 4، 6 و 8 میلیمتر و سه دمای 60، 75 و 90 درجه سلسیوس استفاده شد. آنالیز واریانس برای تعیین اثرات دما و ضخامت بر روی پارامترهای تغییر رنگ، چروکیدگی و شدت جذب مجدد استفاده شد. پنج مدل ریاضی برای توصیف و مقایسه سینتیک خشک کردن ورقههای پرتقال انتخاب شد و ضریب تعیین (R2)، مربع کای (χ2)، و مجموع خطای میانگین(RMSE) برای ارزیابی مورد استفاده قرار گرفت. همچنین، انتقال رطوبت از ورقههای پرتقال با برازش مدل انتشار فیک توصیف شد. نتایج نشان داد که دمای خشک کنی و ضخامت ورقهها تاثیر معنیداری بر رفتار خشک کردن برشهای پرتقال داشت. زمان خشک کردن با افزایش دما و کاهش ضخامت کاهش یافت. دما و ضخامت تاثیر کمی بر تغییرات کل رنگ، نرخ چروکیدگی و شدت جذب مجدد برش های خشک شده پرتقال داشتند. در میان مدلهای ریاضی، مدل پیج اصلاح شده با کمترین خطا و بیشترین ضریب تعیین بهترین برازش را داشت. ضریب نفوذ موثر (Deff) با افزایش دمای خشک کردن افزایش یافت و در محدوده 10- 10×39/6 تا 10-10×42/10 مترمربع بر ثانیه بدست آمد. وابستگی دمای نفوذ موثر با رابطه آرینیوس توصیف شد و انرژی فعال سازی برای نفوذ رطوبت در برش های پرتقال 5/27 کیلوژول بر مول تعیین شد.
کلمات کلیدی
, انرژی فعال سازی, انتشار رطوبت, تغییر رنگ, چروکیدگی, رفرکتنس ویندو@article{paperid:1104486,
author = {بخشی, بهزاد and بیاتی, محمدرضا and رضا طباطبایی کلور and روحانی, عباس and الهام آذرپژوه},
title = {سینتیک خشک کردن و شبیهسازی ریاضی برش های پرتقال در خشک کن رفرکتنس ویندو},
journal = {مکانیزاسیون کشاورزی},
year = {2025},
month = {September},
issn = {2383-126X},
keywords = {انرژی فعال سازی، انتشار رطوبت، تغییر رنگ، چروکیدگی، رفرکتنس ویندو},
}
%0 Journal Article
%T سینتیک خشک کردن و شبیهسازی ریاضی برش های پرتقال در خشک کن رفرکتنس ویندو
%A بخشی, بهزاد
%A بیاتی, محمدرضا
%A رضا طباطبایی کلور
%A روحانی, عباس
%A الهام آذرپژوه
%J مکانیزاسیون کشاورزی
%@ 2383-126X
%D 2025