عنوان : ( توصیف اجزای ازت در پنج چین متوالی علوفه یونجه به عنوان منبع پروتئین در جیره اسبسانان )
نویسندگان: ساناز احمدی , سیدهادی ابراهیمی , محسن دانش مسگران ,چکیده
یونجه (Medicago sativa) به دلیل محتوای بالای پروتئین خام، علوفهای کلیدی در جیره اسب است، اما قابلیت هضم اجزای نیتروژنی آن برای تأمین نیازهای پروتئینی اسب مورد تردید است. این پژوهش با هدف بررسی اجزای نیتروژن یونجه در پنج چین متوالی یک مزرعهای تجاری در استان خراسان رضوی، از منظر سودمندی برای اسب انجام شد. نمونههای یونجه در مرحله پیش از گلدهی برداشت، خشک و آسیاب شدند. ترکیب شیمیایی (ماده خشک، پروتئین خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی) و اجزای نیتروژن (پروتئین محلول در بافر، نیتروژن غیرپروتئینی، پروتئین نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی) با روشهای استاندارد اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد میانگین پروتئین خام از 92/131 تا 08/234 گرم بر کیلوگرم ماده خشک متغیر بود. حداکثر پروتئین قابل هضم در روده کوچک (97/95 گرم بر کیلوگرم، چین سوم) تنها بخش کوچکی از پروتئین خام را تشکیل میداد و بخش عمده نیتروژن (56/104 تا 95/168 گرم بر کیلوگرم) غیرقابل هضم بود. این امر نشاندهنده محدودیت یونجه در تأمین نیاز پروتئینی اسب و افزایش بار متابولیکی کبد و کلیه به جهت دفع ازت اضافی است. کاهش استفاده از یونجه در جیره اسب، علاوه بر صرفه اقتصادی، به حفظ سلامت حیوان و کاهش آلودگی زیستمحیطی کمک میکند.
کلمات کلیدی
, یونجه, پروتئین قابل هضم, اسب, نیتروژن غیرپروتئینی, پایداری زیستمحیطی.@inproceedings{paperid:1104853,
author = {احمدی, ساناز and ابراهیمی, سیدهادی and دانش مسگران, محسن},
title = {توصیف اجزای ازت در پنج چین متوالی علوفه یونجه به عنوان منبع پروتئین در جیره اسبسانان},
booktitle = {یازدهمین کنگره ملی و سومین کنگره بین المللی علوم دامی ایران},
year = {2025},
location = {کرمانشاه, ايران},
keywords = {یونجه، پروتئین قابل هضم، اسب، نیتروژن غیرپروتئینی، پایداری زیستمحیطی.},
}
%0 Conference Proceedings
%T توصیف اجزای ازت در پنج چین متوالی علوفه یونجه به عنوان منبع پروتئین در جیره اسبسانان
%A احمدی, ساناز
%A ابراهیمی, سیدهادی
%A دانش مسگران, محسن
%J یازدهمین کنگره ملی و سومین کنگره بین المللی علوم دامی ایران
%D 2025
