عنوان : ( بررسی اثر تیمار پلاسمای سرد برکاهش بار میکروبی و ویژگی های فیزیکوشیمیایی زردچوبه )
نویسندگان: فریده سنائی , سید علی مرتضوی , فریده طباطبائی یزدی , فخری شهیدی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
پلاسمای سرد یک فناوری غیرحرارتی خشک و بدون نیاز به مواد شیمیایی است که قادر به کار کردن به صورت مداوم در فشار اتمسفر می باشد. در پژوهش حاضر از پلاسمای تخلیه سد دیالکتریک فشار اتمسفر با گازهای (هوا، نیتروژن و آرگون) به مدت اعمال پلاسما در زمانهای(صفر، 5، 15، 25) دقیقه بر سطح نمونه های زردچوبه جهت کاهش شمارش کلی، کلی فرم، کپک و مخمر و Clostridium perfringens صورت گرفت. نتایج آزمون های میکروبی نشان داد که تابش پلاسما با گاز نیتروژن به مدت 15 دقیقه، بار میکروبی زردچوبه را با کمترین اثر بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی کاهش داد. نمونه های شاهد، فاقد کلی فرم و Clostridium perfringenes بودند. بررسی نتایج خواص فیزیکو شیمیایی نمونه ها (رنگ و فعالیت آنتیاکسیدانی) نشان داد که اثر نوع گاز بر هیچ کدام از شاخص های رنگی زردچوبه معنی دار نشد، در حالی که با افزایش مدت اعمال پلاسما میانگین هر سه شاخص رنگی کاهش یافت که این کاهش در زمانهای 15و 25 دقیقه تفاوت معنی داری داشتند(p<0.05) .بررسی تأثیر نوع گاز و مدت زمان اعمال پلاسما بر شاخص مهارکنندگی نمونه های زردچوبه نشان داد که نوع گاز به کار برده شده تأثیری بر این شاخص نداشت (p>0/05 (، در حالی که اثر زمان برای این شاخص معنی دار شد و خاصیت آنتیاکسیدانی آنها نسبت به نمونه کنترل کاهش یافت(p<0.05). بررسی نتایج ویژگیهای حسی(رنگ، بو، ظاهر و طعم) نمونه ها نشان داد که نوع گاز به کار برده شده نیز بر شاخص های حسی نمونه ها تفاوت معنی داری ایجاد نکرد در حالی که با افزایش مدت زمان پلاسما میانگین شاخص ها (به جز شاخص طعم نمونهها) کاهش یافت که این کاهش در زمانهای 15و 25 دقیقه تفاوت معنی دار داشتند.(p<0.05). به طور کلی پلاسمای سرد روشی جدید برای فرآوری مواد غذایی است که با توجه به غیرحرارتی بودن آن می تواند جایگزین مناسبی برای سایر روشهای مورد استفاده برای استرلیزاسیون و پاستوریزاسیون مواد غذایی باشد.
کلمات کلیدی
, بار میکروبی, پلاسمای سرد, زردچوبه@article{paperid:1079565,
author = {سنائی, فریده and مرتضوی, سید علی and طباطبائی یزدی, فریده and شهیدی, فخری},
title = {بررسی اثر تیمار پلاسمای سرد برکاهش بار میکروبی و ویژگی های فیزیکوشیمیایی زردچوبه},
journal = {علوم و صنایع غذایی ایران - انجمن علوم و صنایع غذایی ایران},
year = {2020},
volume = {17},
number = {98},
month = {May},
issn = {2008-8787},
pages = {153--161},
numpages = {8},
keywords = {بار میکروبی، پلاسمای سرد، زردچوبه},
}
%0 Journal Article
%T بررسی اثر تیمار پلاسمای سرد برکاهش بار میکروبی و ویژگی های فیزیکوشیمیایی زردچوبه
%A سنائی, فریده
%A مرتضوی, سید علی
%A طباطبائی یزدی, فریده
%A شهیدی, فخری
%J علوم و صنایع غذایی ایران - انجمن علوم و صنایع غذایی ایران
%@ 2008-8787
%D 2020