عنوان : ( ارزیابی پتانسیل آنتی اکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی عصاره مچه در شرایط برون تنی )
نویسندگان: سحر روشنک , بهروز علی زاده بهبهانی , فخری شهیدی , فریده طباطبائی یزدی , علیرضا وسیعی , ندا نوروزی ,چکیده
Usage of natural products like herbals, provide unlimited opportunities for novel and suitable additives. Mocheh can be used in fresh form or as an ingredient in soup and salad. This study was aimed to determine the antimicrobial and antioxidant activities of Mocheh (Lepidium draba) extract. The antimicrobial activity of Mocheh extract was tested against Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus and Aspergillus niger. The extract showed a strong antimicrobial activity with a concentration dependence and a broad antimicrobial spectrum for all tested microorganism species. The results showed that MIC of leaf extract of Lepidium draba on Aspergillus niger, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis and Staphylococcus aureus was 128, 128, 128 and 128 mg/mL respectively. The results showed that MBC/MFC of leaf extract of Mocheh on the examined microorganisms was 256, 256, 256 and 256 mg/mL respectively. The values obtained for total flavonoid content and total phenolic contents were 22.13 µg/mL and 18.88 mg/mL, respectively. Measured value in the radical scavenging activity was IC50= 168/21 µL/mL. The results showed that Mocheh leaf aqueous extract is a novel source of natural antimicrobial and antioxidant agents for the food and pharmaceutical industries.
کلمات کلیدی
, Mocheh Extract Gram, positive and Gram, negative bacteria Antioxidant activity@article{paperid:1088230,
author = {روشنک, سحر and بهروز علی زاده بهبهانی and شهیدی, فخری and طباطبائی یزدی, فریده and وسیعی, علیرضا and نوروزی, ندا},
title = {ارزیابی پتانسیل آنتی اکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی عصاره مچه در شرایط برون تنی},
journal = {پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران},
year = {2021},
month = {March},
issn = {1735-4161},
keywords = {Mocheh Extract Gram-positive and Gram-negative bacteria Antioxidant activity},
}
%0 Journal Article
%T ارزیابی پتانسیل آنتی اکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی عصاره مچه در شرایط برون تنی
%A روشنک, سحر
%A بهروز علی زاده بهبهانی
%A شهیدی, فخری
%A طباطبائی یزدی, فریده
%A وسیعی, علیرضا
%A نوروزی, ندا
%J پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران
%@ 1735-4161
%D 2021