عنوان : ( استفاده از پوشش های خوراکی متیل سلولز و موم کارنوبا و بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده در بهبود کیفیت سیب قرمز لبنانی )
نویسندگان: مرضیه رضایی , ناصر صداقت ,
چکیده
مقدمه: سیب از میوه هایی است که نگهداری آن در سردخانه بسیار متداول می باشد و از مهم ترین عوارض معمول در دوره نگهداری سیب در سردخانه می توان به از دست دادن آب و پژمردگی، کاهش وزن و سفتی بافت، تغییرات در مزه و بو و قهوه ای شدن اشاره کرد. استفاده از پوشش های خوراکی بر روی میو ه ها و سبزی ها موجب کاهش افت رطوبت، سرعت تنفس وترکیبات مغذی شده و به طور کلی باعث افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت محصولات تازه می شود. هدف از این مطالعه استفاده از دو نوع پوشش خوراکی متیل سلولز و موم کارنوبا به منظور کاهش شدت تنفس به همراه بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده برای افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت سیب درختی بود. مواد و روش ها: در پژوهش حاضر سیب تازه با دو نوع پوشش خوراکی )متیل سلولز و موم کارنوبا( پوشش دهی شده و سپس در بسته هایی 6% - تحت درصد مشخص گاز ) 1- هوای معمولی در بسته منفذدار )نمونه شاهد(، 2 ، PE/PA/PE از جنس فیلم پلاستیکی سه لایه اکسیژن+ 0% دی اکسید کربن+ 09 % نیتروژن و 3- هوای معمولی در بسته نفوذ ناپذیر، اتمسفر اصلاح شده غیرفعال( بسته بندی گردید. 2 و رطوبت نسبی 58 % برای مدت سه ماه نگهداری شدند. آزمون های تغییرات وزن، سفتی بافت، تغییرات رنگ، مواد ˚C نمونه ها در دمای جامد محلول و تغییرات درصد گاز اکسیژن و کربن دی اکسید بسته بندی در زمان یک، دو و سه ماه پس از شروع انبارمانی انجام گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد پوشش خوراکی متیل سلولز اثر مثبت و معنی داری بر کاهش وزن و تغییرات رنگ در سیب ها داشته و سفتی بافت 085 ( مربوط به نمونه با / در پایان زمان نگهداری نمونه ها بیشترین سفتی ) 2 .)p≤9/ در نمونه های پوش ش دار بیشتر از نمونه شاهد بود ) 98 159 ( مربوط به نمونه بدون پوشش )شاهد( بود پوشش به عنوان یک مانع برای تبادل گاز بین میوه / پوشش متیل سلولز و کمترین سفتی ) 2 و محیط عمل کرد. در نمونه های پوشش دهی شده با متیل سلولز افت وزن نمونه ها به طور معنی داری کمتر از سایر نمونه ها بوده و افت وزن 0( میزان افت وزن به ترتیب مربوط به نمونه / 1( وکمترین ) 1 / در پایان ماه سوم بیشترین ) 6 .)p≤9/ با سرعت آهسته تری صورت گرفت ) 98 بدون پوشش و نمونه با پوشش متیل سلولز بود. در پایان زمان نگهداری نمونه ها به ترتیب نمونه بدون پوشش )شاهد( دارای بیشترین در پایان زمان انبارمانی L* 16 ( دارای کمترین میزان بریکس بود. در تمامی نمونه ها میزان / 11 ( و نمونه با پوشش موم کارنوبا ) 1 / بریکس ) 2 در نمونه های L* نمونه های پوشش دار بیشتر از نمونه های شاهد بود. میزان L* کاهش یافت. در تمام طول مدت انبارمانی سیب ها، میزان 28 ( رسید. / 10 ( رسید، در حالیکه در نمونه های دارای پوشش متیل سلولز به ) 6 / شاهد کاهش پیدا کرد و به ) 2 نتیجه گیری: متیل سلولز پوشش مناسبی برای حفظ کیفیت و افزایش زمان ماندگاری سیب درختی واریته رددلیشز بود. این پوشش باعث جلوگیری از افت وزن، حفظ سفتی بافت، کاهش تغییرات رنگ نمونه ها نسبت به نمونه های شاهد شد.